• Головна
  • Новини Львова
  • «Сіли й в чому були поїхали»: історія переселенця з Маріуполя, який відкрив у Львові шевську справу

«Сіли й в чому були поїхали»: історія переселенця з Маріуполя, який відкрив у Львові шевську справу

«Сіли й в чому були поїхали»: історія переселенця з Маріуполя, який відкрив у Львові шевську справу

Чоловік 30 років працював у Маріуполі, але повномасштабне вторгнення змусило чоловіка покинути рідне місто

Олександр Кафанов, коли вивозив родину з Маріуполя наїхав автівкою на міну: з пробитим колесом він їхав аж до Дніпра. З блокадного міста родина зважилися виїхати 20 березня 2022 року, адже вже не було що їсти, а снаряди окупаційних військ лягали поряд з будинком.

Про це пише «Суспільне».

Метр на метр — це робочий куточок майстра з ремонту взуття маріупольця Олександра Кафанова. Його чоловік винаймає в багатоповерхівці по вулиці Полуботка у Львові, куди евакуювався з родиною.

«Ще рік тому мені пощастило винайняти це приміщення. Тут колись так само була майстерня, тому навіть лишився станок. Домовився з конторою, що обслуговую будинок і тепер напрацьовую клієнтів у Львові, хоча це доволі тихий район і жвавого руху тут немає», — розповідає майстер.

До окупації рідного Маріуполя Олександр Кафанов мав велику майстерню на Лівому березі. Там він пропрацював тридцять років й мав багато постійних клієнтів.

«У мене там було лише шила кілька десятків різновидів. Сучасне обладнання, матеріал. Я як отримав травму на шахті ще в молодості, пішов помічником в майстерню, потім обжився своєю. Постійно її оновлював. Колись мама купила гороскопа, чи що воно там таке було, так вичитала, що я в колишньому житті був чоботарем. Так це чи ні – не знаю, але ця справа мені до душі», — каже Олександр Кафанов.

Забрати з Маріуполя бодай щось — можливості не було, оскільки з блокади родина виривалися під обстрілами.

«20 березня я пішов перевірити гараж, бо сусіди казали, що бачили, як обстріляли кооператив. Але на диво, наш — вцілів. Я завів автівку, бак був повний. І попри те, що кружляв ворожий літак-бомбардувальник неподалік, підігнав її до під’їзду. Ми сіли й в чому були поїхали», — пригадує чоловік.

Він каже, що та подорож й досі сниться родині у жахливих снах.

«Коли вже час пройшов, воно сниться знов і знов та ще більше страху наганяє від того, як тоді було смертельно небезпечно», — ділиться переживаннями майстер.

Попід «Азовсталь», оминаючи вирви від снарядів, родина виривалася з міста.

«Коли ми вже збилися в колону, там стояло автівок десь з п'ятдесят, може, більше — почався обстріл. За п'ять машин від нас були влучання. Крики, пораненні діти, вбиті жінки. Ми тікали, бігли рятуватися в покинуті дачні будинки поряд», — розповів Олександр Кафанов.

Чоловік розповідає, коли оминули тридцять блокпостів й заїхали в Токмак — там все було синє-жовте. Люди чинили опір окупантам, зустрічали маріупольців і підтримували їх.

«Це було дуже незвично бачити українські прапори в окупації. Там люди нас зустріли й ми вперше за місяць помилися», — каже маріуполець.

Далі було Дніпро і зрештою — Львів. Тут чоловік став на військовий облік й одразу почав шукати роботу. Тішиться тим, що займається тим, що добре вміє робити.

«У військкоматі поки відмовили. Я розумію, вже немолодий та ще й інвалідність маю, але хочу бути корисним. Зиску робота поки майже не приносить. Але переселенцям я роблю суттєву знижку — до 20%, можу й більше, якщо у родини дуже скрутне становище», — зазначив Олександр Кафанов.

Нагадаємо, у Львові Сергій Науменко з Маріуполя створює брелоки з частин трофейної техніки, які залиті епоксидною смолою. Ці сувеніри розігрують та продають, а гроші скеровують для Збройних Сил України.

Новини Львова

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності