У Львові відновлюють старі речі, які містяни викидають на смітник (фото)

У Львові відновлюють старі речі, які містяни викидають на смітник (фото)

Майстри працюють у Львівському муніципальному мистецькому центрі

Мешканці Львова часто залишають на смітниках автентичні речі. Частина з них так і зникає, але деякі підбирають майстри та відновлюють.

Про це пише «Суспільне»

Приміщення Львівського муніципального мистецького центру — об'єкт, який доповнили давніми речами. Коли кімнати передали у власність центру, там залишились двері, вікна та паркет. Крім того, під час ремонту у центрі знайшли розписи XIX століття.

«На початку XX століття тут був такий музей шляхетних польок. Тобто працівниці бібліотеки Стефаника вирішили собі зробити такий клуб і навіть в якомусь з польських музеїв була фотографія цього приміщення, хтось нам надіслав цю світлину», — розповів адміністратор Львівського муніципального центру Роман Мамітов.

Працівники підібрали до кімнати крісла, схожі до тих, які були на фото, й доповнили інтер’єр креденцем початку XX століття та люстрами, які викинули на сміття під час ремонту консерваторії.

Автентичні речі та меблі, які львів’яни залишають на смітниках підбирають працівники «Реплюс дизайн бюро». За потреби їх відновлюють у майстерні.

«Це скринька, виготовлена з австрійського паркету та австрійських дверцят від поштових скриньок. Вони були демонтовані з будинку, їхня доля могла бути або на металі або тут», — зазначив майстер Артем Клічковський.

Наприклад, зі знайдених кахлів майстер створює столик.

«Левинський дуже багато вкладав, якусь частину Львова, що його розвивала, і ми їх хочемо використати повторно. Їх викинули, вони дефекти, але ми їх всіх поки сховаємо. Зараз етап, коли склеюються деякі кахлі, деякі кахлі ще чекають в черзі, спробуємо його так повторно відновити і дати тим кахлям нове життя», — каже майстер Микола Кремса.

Заснувала цей простір архітекторка Христина Бадзян, аби вберегти автентичні речі, які замовники хотіли прибрати з інтер’єру. Згодом вони накопичились, тож для них знайшли інше приміщення на Персенківці.

«Ми поділили свою роботу на два етапи. Перший етап — суто комерційний, коли ми беремо предмет, реставруємо його, відновлюємо в своєму стилі та виставляємо на продаж, а за виручені гроші ми маємо можливість їздити по смітниках і рятувати те, що там викидають», — розповіла засновниця проєкту Христина Бадзян.

Серед речей є також й крісло, яке колись використовували для чищення взуття на вулиці.

«Моїм лозунгом є правило, що другого завозу автентики не буде. Тобто, все що викидається зараз, ми мусимо врятувати для того, щоб через 5-10 років, коли це питання стане актуальне і усвідомлення дійде до загальної маси людей, хоча б якась частина автентики залишилася», — каже Христина Бадзян.

Зазначається, що працівники майстерні безкоштовно забирають автентичні речі, якщо власники планують від них позбутись.

Нагадаємо, у Миколаєві Львівської області майстер-ювелір Олександр Мірошніков створив унікальну квітку папороті із поєднання колумбію та титану.

Новини Львова

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності