• Головна
  • Новини Львова
  • У Францію виїжджала потягом, а в Україну повернулась у домі на колесах: історія переселенки

У Францію виїжджала потягом, а в Україну повернулась у домі на колесах: історія переселенки

У Францію виїжджала потягом, а в Україну повернулась у домі на колесах: історія переселенки

В Україну переселенку та її доньку привіз француз, який безкоштовно надав їм прихисток

Понад рік переселенка із Запоріжжя Юлія Кусакова та її трирічна донька провели за кордоном. Виїхати до Франції жінці довелося через повномасштабну війну. У березні 2022 року вона виїжджала евакуаційним потягом, прихопивши найнеобхідніше. А повернулася у будинку на колесах.

Про це пише «Суспільне».

Юлія разом зі своєю трирічною донькою Анною у будинку на колесах за 3 дні з Франції до України проїхали 2 тисячі кілометрів. Першу зупинку зробили у Львові. Жінка не була вдома понад рік й каже, що дуже скучила за рідними і таки наважилася повернутися до Запоріжжя.

«Ми минулого року збиралися повертатися у вересні. Думали, що скоро все завершиться. Але не закінчується. Тоді чого ми будемо чекати? Тож, якщо в місті нема війни, то будемо повертатися, бо поки є куди повертатись. Трішки тривожно дійсно, бо все-таки наше місто недалеко від фронту, але ми сподіваємося на найкраще. І всі нас чекають. Також з певним сумом тому, що Франція настільки чудова», — розповідає Юлія Кусакова.

У Франції Юлія жила неподалік Парижа. Француз Дід’є Кутюр’є, який приймав жінку з дитиною у своєму будинку, не лише надав їм безкоштовне житло, але й сам довіз їх на будинку на колесах до Львова.

Дід’є розповів, що у Франції є організація українців, яка називається «Січ». Вона займається тим, що допомагає українцям, які втікають від війни.

«Вони шукали того, хто може прихистити українців і я запропонував свій будинок. Ми активно спостерігаємо за усім, що відбувається в Україні. Французи дуже доброзичливо ставляться до українців, оскільки ми розуміємо, яке випробування вони проходять і ми хочемо допомогти. І я вирішив допомогти Юлії добратися до України. На це було дві причини: по-перше, у Юлії було дуже багато багажу. Це — речі, які їй дали французи, коли Юлія приїхала до Франції. А по-друге, я ніколи не був в Україні і мені було цікаво наважитися на цю пригоду і приїхати до Львова і подивитися на місто», — сказав Дід'є Кутюр'є.

Юлія також розповіла, що на цьому ж будинку на колесах вона подорожувала Францією – їй та доньці Дід’є влаштував мандрівку замками.

«Люди дуже привітні, запитували в нас, що нам потрібно. Ми були дуже вражені таким ставленням і ми запам’ятаємо на все життя», — зазначила Юлія Кусакова.

Водночас у Львові доньку та онуку зустрів тато Юлії — Олександр. Додому у Запоріжжя родина діставатиметься потягом.

Нагадаємо, до Львова приїхав австралійський волонтер Майкл Рівс. Раніше австралієць ніколи не був в Україні, але тепер допомагає облаштовувати прихисток для переселенців. Також чоловік почав вивчати історію України й планує у майбутньому долучитися до більш масштабної повоєнної відбудови.

Новини Львова

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності