• Головна
  • Новини Львова
  • На Личаківському кладовищі вже ексгумували останки 65 людей: що з ними робитимуть далі

На Личаківському кладовищі вже ексгумували останки 65 людей: що з ними робитимуть далі

На Личаківському кладовищі вже ексгумували останки 65 людей: що з ними робитимуть далі

Частина останків збереглися повністю, інші – лише частково

На Личаківському військовому кладовищі (вище місця поховань новітніх Героїв України) триває ексгумація давніх поховань. Наразі вже вдалося віднайти останки 65 людей.

Про це повідомили у Львівській міській раді.

За зовнішніми ознаками це поховання, які були здійсненні після Другої світової війни. Частина останків збереглися повністю, інші – лише частково.

«Про давні поховання було відомо давно. Однак питання ексгумації є складним, воно вимагає якісної дослідницької роботи, обґрунтування та часу на погодження. Широкомасштабне вторгнення росіян в Україну також стало вагомою причиною для ексгумації – на Марсовому полі проводиться поховання наших загиблих Героїв, а війна, на жаль, все ще триває. Тож місце для їх гідного поховання повинне бути належно підготовлене. Після проходження усіх процедур, були отримані дозволи від Міністерства культури України та органів місцевого самоврядування», - пояснив директор департаменту гуманітарної політики ЛМР Євген Бойко.

Зазначається, що на території, де проводять ексгумацію, було кладовище часів Першої світової війни. Тут поховані загиблі військовослужбовці різних армій, які брали участь у бойових діях того часу на теренах Львівщини (армії австро-угорської монархії, німецької кайзерівської армії, турецької армії, російської імператорської армії). Окрім цього, радянська влада проводила своє, «додаткове» поховання, коли прийшла до Львова.

Так, у верхній частині огородженої території є поховання часів Першої світової війни, а в нижній – післявоєнного періоду. Щодо післявоєнного періоду, то це поховання військових НКВД, які загинули в боях з УПА. З 3 400 прізвищ, які є на плитах центральної алеї, лише 111 датуються 1944-м роком. Водночас дослідники вважають, що далеко не всі ці 111 людей можуть бути фронтовиками.

Планується, що знайдені поховання часів Першої світової війни будуть перенесені поруч, на поля №84 та №85, де у майбутньому збудують Меморіальний комплекс. Натомість решти з радянських часів (1944 – 1950-ті) зберігатимуть у спеціальному депозитарії до прийняття подальших рішень.

Що цікаво, свого часу радянська влада «заїхала» тракторами на місце поховань воїнів австрійської армії, а це були люди різних національностей, все знищила й почала проводити військові та приватні поховання поверх.

Нагадаємо, місто планує оголосити міжнародний архітектурний конкурс на будівництво такого Меморіального комплексу. Тут хочуть облаштувати меморіальну площу та сквер пам’яті.

Новини Львова

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності