• Головна
  • Новини Львова
  • За три тижні він схуд на 20 кг: львівські лікарі врятували чоловіка з рідкісним захворюванням судин кишківника

За три тижні він схуд на 20 кг: львівські лікарі врятували чоловіка з рідкісним захворюванням судин кишківника

За три тижні він схуд на 20 кг: львівські лікарі врятували чоловіка з рідкісним захворюванням судин кишківника

Пацієнтові встановили синтетичний протез, що відновив кровотік до кишківника

Львівські хірурги врятували чоловіка з рідкісним захворюванням судин кишківника. Така патологія зустрічається лише у 0,1% пацієнтів. До лікарні святого Пантелеймона чоловіка доправили рідні, коли його стан був критичним.

Про це повідомили у Першому медичному об’єднанні Львова.

Майже місяць у 69-річного пана Романа з Радехівського району болів живіт, особливо після прийому їжі. Чоловік постійно відчував слабкість, однак надто на це не зважав. Згодом його стан погіршився: біль став нестерпним, а ліки не допомагали. Відтоді пан Роман більше не міг їсти, тож за три тижні він схуд на 20 кг. Чоловікові ставало лише гірше, відтак рідні забили на сполох й доправили його до лікарні святого Пантелеймона.

Бригада медиків невідкладно провела низку обстежень. Заключення спеціалістів після УЗД та комп'ютерної томографії – потрібна термінова операція, адже виявили атеросклеротичну оклюзію стовбура верхньої мезентеріальної артерії кишківника. Це повне перекриття головної судини, що забезпечує кровопостачання більшої частини кишківника. Розвивається ця недуга, зазвичай, через атеросклероз судин: відкладання холестеринових бляшок на стінці артерії. Це і стало причиною хвороби пана Романа.

Аби врятувати життя чоловіку, команда судинних хірургів виконала ургентне аорто-верхньомезентеріальне шунтування. Іншими словами, пацієнтові встановили синтетичний протез, що відновив кровотік до кишківника. Втручання було складним й потребувало високої точності хірургічних рухів: делікатно виділити, не пошкодити судини в оперованій ділянці та ідеально точно накласти анастомози – судинні шви.

Післяопераційний період у пацієнта минув без ускладнень, тож вже наступного дня після втручання стан пана Романа стабілізувався. На десятий день чоловік без жодних скарг поїхав додому. Тиждень тому чоловік був на контрольному огляді – у нього все добре й він вже набрав 4 кілограми.

Нагадаємо, львівські лікарі врятували 2-річного хлопчика, легені якого на 30 % вразила пневмонія. Стан ускладнювала грибкова інфекція.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності