• Головна
  • Новини Львова
  • У медицині описано лише близько 1500 випадків: у Львові лікарі допомогли 4-річному хлопчику з рідкісною хворобою

У медицині описано лише близько 1500 випадків: у Львові лікарі допомогли 4-річному хлопчику з рідкісною хворобою

У медицині описано лише близько 1500 випадків: у Львові лікарі допомогли 4-річному хлопчику з рідкісною хворобою

Перші обстеження після призначення лікування показали, що хвороба відступає

У Львові медики лікують чотирирічного Ярослава з Рівного. У хлопчика діагностували хворобу Ердгейма-Честера – настільки рідкісну, що досі у медичній літературі описано лише близько 1500 випадків такого захворювання, переважно у дорослих.

Про це повідомили у Західноукраїнському спеціалізованому дитячому медичному центрі.

Для встановлення правильного діагнозу сім’ї хлопчика знадобилось майже три роки. Спочатку Ярославчику лікували нарости на голівці у місцевих дерматологів. Потім – в  Охматдиті в Києві, де хлопчику підтвердили нецукровий діабет та виявили множинні поліорганні утвори.

«МРТ-дослідження показало, що по всьому тілу були ніби розкидані сім пухлин – у нирках, у легенях, у щелепах. Нам сказали, що треба їх видаляти», - розповіла мама хлопчика.

Втім початок повномасштабної війни завадив родині продовжити лікування у Києві. Натомість влітку минулого року у хлопчика почались проблеми із нирками – швидко наростала ниркова недостатність. Тож сім’я звернулась за допомогою у ЗУСДМЦ, де хлопчику терміново видалили пухлини з нирок і сечоводів.

Зазначається, що діагностика цього рідкісного захворювання потребувала мультидисциплінарної співпраці. Консиліум лікарів запідозрив гістіоцитоз  з множинним ураженням органів. Пізніше гістологічно підтвердили діагноз за наявністю мутацій, які характерні для цієї хвороби.

 «Така ефективна взаємодія і доступ до сучасних лабораторних обстежень допомогли встановити правильний діагноз та розпочати спеціальну терапію. За короткий час вдалось значно покращити стан Ярославчика і досягти позитивної динаміки», - зазначила Марта Шеремет, педіатр лікарні.

Медики кажуть, що Ярославчик потребує тривалого специфічного лікування інгібіторами. Водночас мама унікального пацієнта каже, що вперше за три роки її син почав бігати та стрибати. А перші обстеження після призначення лікування показали, що хвороба відступає – його вже не болить голова і немає проблем із нирками.

Нагадаємо, львівські лікарі врятували 2-річного хлопчика, легені якого на 30 % вразила пневмонія. Стан ускладнювала грибкова інфекція.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності