На міжнародному кінофестивалі в Іспанії львів’янка презентує фільм про війну

На міжнародному кінофестивалі в Іспанії львів’янка презентує фільм про війну

Зйомки фільму відбулися у квітні 2022 року у Польщі та Україні

В Іспанії розпочався 7-й Міжнародний фестиваль незалежного кіно IbizaCineFest. В межах фестивалю 24 лютого глядачам презентують документальний фільм «Чому» (Why), знятий іспанською кінокомпанією En Buen Sitio Productions, зйомки якого відбулися частково у Львові, а співпродюсером стрічки є львів’янка Надія Кугук. Прем’єра фільму відбудеться у річницю повномасштабного вторгнення РФ в Україну.

Про це повідомили у Львівській міській раді.

У фокусі стрічки – війна крізь призму історій українок, яким довелося покинути все, щоб вижити та врятувати своїх дітей. Зйомки фільму відбулися у квітні 2022 року у Польщі та Україні. Зокрема, було проведено кілька десятків інтерв’ю у найрізноманітніших місцях: на вокзалах, у потягах, в осередках для розміщення біженців, у тимчасових притулках, на гуманітарних складах та в укриттях.

Найстаршій героїні – 85 років. Вона пережила найскладніші часи у рідному селі Немішаєве, що неподалік Бучі. Виїжджаючи, бабуся, перш за все, забрала своїх домашніх тварин: собаку і двох котів. Жінка пережила Другу світову війну, але зізнається, що те, що відбувається зараз в Україні, набагато страшніше і жорстокіше.

«Чимало історій, на жаль, все ж таки, залишилися за кадром. Але знімаючи кожне інтерв’ю, ми разом плакали, навіть мої іспанські колеги, які зовсім не розуміли української, прониклися емоційністю розповідей героїнь. Для мене презентація нашого фільму на цьому міжнародному фестивалі – це можливість розповісти світові правду про жахіття війни, які відбуваються у нашій країні, про незворотні зміни, про скалічені долі, про цю страшну війну», – каже Надія Кугук.

Нагадаємо, минулого тижня на Берлінському Міжнародному кінофестивалі відбулася прем’єра фільму американського режисера, актора та співзасновника міжнародної благодійної організації CORE Шона Пенна «Superpower». У стрічці розповідається про повномасштабне російське вторгнення, яке він застав у лютому 2022 року у Києві, та бачив на власні очі перші дні російської агресії.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності