• Головна
  • Новини Львова
  • У Львові до річниці повномасштабного вторгнення презентують видиво-гепенінг «НАБАТ: роковини»

У Львові до річниці повномасштабного вторгнення презентують видиво-гепенінг «НАБАТ: роковини»

У Львові до річниці повномасштабного вторгнення презентують видиво-гепенінг «НАБАТ: роковини»

В інсталяції використовуються не тільки канонічні дзвони та дзвіночки, а й усе, що може виконувати таку функцію: гільзи, кухлі, розпиляні міни тощо

У Львові 24 лютого о 17:00 у Музеї народної архітектури та побуту імені Климентія Шептицького (вул. Чернеча гора, 1) відбудеться спільне дійство «НАБАТ: роковини».

Проєкт виник як протидія «синдрому звикання» до війни, як місце пам’яті. Відкриття інсталяції, що на той момент зібрала 286 імпровізованих «дзвонів», вперше відбулося з нагоди Дня Збройних Сил України – 6 грудня 2022 року у Шевченківському гаю на давній дзвіниці з села Хоросно. Відтоді до НАБАТу додаються дзвони, й так триватиме до перемоги. Зазначається, що до річниці повномасштабного вторгнення їх стане 365.

Проте в інсталяції використовуються не тільки канонічні дзвони та дзвіночки, а й усе, що може виконувати таку функцію: гільзи, кухлі, розпиляні міни тощо. Так, до НАБАТу додалися пам'ятні іменні дзвони  «Дух», Wolf та «Артем» від дружин загиблих воїнів, гільзи від 103-ої бригади ТрО, джезва, привезена з Криму у 2014, та багато інших «дзвонів пам’яті».

Натомість з нагоди річниці російського повномасштабного вторгнення куратор проєкту Влодко Кауфман з командою, за підтримки БО «Благодійний фонд Козицького», готує особливе видиво-гепенінг «НАБАТ: роковини». Зокрема, «язики» дзвонів прикують до землі імпровізовані шнури-розтяжки, тоді як вогонь окопних свічок звільнить їх у певній почерговості та дозволить пам’яті голосно звучати. На завершення підсилені і підсвічені дзвони НАБАТу створять спільний медитативний простір для усіх присутніх. 

Організатори події додали, що у випадку повітряної тривоги в музеї поруч є укриття.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності