«Ми і Світ»: як сучасне українське мистецтво допомагає митцям та постраждалим українцям

мистецтво

За виручені на аукціонах кошти вдалося відправити бійцям на передову необхідне обладнання та профінансувати протезування двом пораненим жінкам зі сходу України

Команда проєкту «Ми і Світ» Благодійного фонду Козицького, створена після початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну, протягом 2022 року організувала 10 мистецьких проєктів та аукціонів у восьми країнах світу й у Львові.

Про це повідомили на сторінці проєкту у Facebook.

Однією з головних місій цього Фонду є промоція українського сучасного мистецтва у світі. Зокрема, виставки відбулись у Львові, Берліні (Німеччина), Відні (Австрія), Парижі (Франція), Римі (Італія), Празі (Чехія), Торонто (Канада), Варшаві (Польща), Чикаго (США).  Водночас до проєкту долучились 96 митців з 15 областей України та Криму.

«Кожна виставка мала свою тематику, референси на актуальні події, які відбувалися, через які художники прорефлексували і зобразили те, що відчувають під час сирен та обстрілів, у своїх творах. Всі художники у нас з різних областей України. Є ті, хто втікав з Маріуполя, а вся їх спадщина згоріла. Є ті, хто пройшов фільтраційні табори. Є й місцеві художники, зі Львова», — розповіла у коментарі LVIV.MEDIA Христина Береговська, креативна директорка, кураторка Благодійного фонду Козицького.

Загалом публіці було представлено 331 твір сучасного українського мистецтва, 115 з яких було реалізовано на аукціонах. За виручені кошти вдалося відправити бійцям на передову необхідне обладнання та профінансувати протезування двом пораненим жінкам зі сходу України.

Крім того, п'ятеро студентів з Маріуполя, Нової Каховки, Краматорська та Томаківки отримали річну іменну освітню стипендію Зіновія Козицького для навчання у Львівській національній академії мистецтв. Водночас двоє учнів отримали півторарічну освітню і соціальну стипендії Професійного центру святого Івана Боско.

«Ми на практиці показали, як мистецтво може повертати людей до життя. Як це було у часи бароко, ренесансу, під час Першої та Другої світових воєн, як наші художники робили подібні речі будучи в еміграції. Власне проєкт «Ми і Світ» називається так через те, що схожий проєкт у ті часи був створений у Канаді. Він допомагав постраждалим митцям і постраждалим українцям. Ми оживили і актуалізували цю назву», — зазначила Христина Береговська.  

Додамо, що на 2023 рік вже заплановані нові виставки у Швейцарії, США, Австралії, Ізраїлі, Великій Британії, Туреччині та Італії.

Нагадаємо, у паризькому Луврі запустять україномовний аудіогід.

Новини Львівщини

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності