Міський центр підтримки ВПО у Львові: яку допомогу можна отримати та як звернутися

Міський центр підтримки ВПО. Фото: Львівська міськрада

Головними напрямками роботи центру є юридична допомога, соцзахист та працевлаштування

Від початку повномасштабного вторгнення Росії на українські території велика кількість людей евакуювалась у більш безпечні місця. Особливо великий потік був до Львова, тому місцева влада вирішила створити Центр підтримки внутрішньо переміщених осіб, який має допомагати тимчасово переміщеним українцям швидше адаптуватися до нових умов. LVIV.MEDIA поспілкувалося з працівниками центру та детальніше дізналося про його роботу.

Як з’явився міський центр підтримки ВПО

Міський центр підтримки ВПО відкрився у березні 2022 року, в той час, коли були закриті всі реєстри, ЦНАПи та інші державні структури. Його створили як інформаційний пункт Львівської міської ради. Центр має суто інформативну мету та немає повноважень від міста чи держави на видачу, чи оформлення документів.

«Влітку сталася трансформація, було переформатовано Центр соцпідтримки, який існував при міській раді (вони займались дітьми сиротами) і туди було додано ВПО. Центр не є окремою структурою, а працює у складі Центру соцпідтримки, який був доповнений цільовою групою ВПО», — розповідає координаторка центру Олена Голишева.

Його створили для того, щоб в одному місці була зібрана інформація про те, як людям швидше зорієнтуватися в новому місті. Працівники центру діють за принципом відкритого офісу й підлаштовуються під вік та статус відвідувачів, аби кожен міг комфортно почувати себе в невідомому середовищі. Також для тих, хто невпевнено користується сучасними девайсами, вони проводять навчання, як знаходити різну інформацію в інтернеті. Перший раз фахівці показують на своєму комп’ютері, щоб далі люди вже самостійно могли це робити.

Яку допомогу можна отримати у центрі підтримки

Головними напрямками роботи центру є юридична допомога, соцзахист (консультація щодо соціальних виплат) та працевлаштування. У організації працює юрист з департаменту міськради, фахівчиня, яка має перелік вакансій і допомагає з працевлаштуванням, та консультанти із загальних питань. Усі вони працюють аби полегшити людям пошук інформації.

До Міського центру підтримки внутрішньо переміщених осіб можуть звертатися усі переселенці, зокрема:

  • внутрішньо переміщені особи стосовно загальних питань;
  • батьки дошкільнят і школярів щодо пошуку навчального закладу;
  • студенти, які бажають змінити місце навчання;
  • підприємці, які бажають перевезти свій бізнес на територію Львівщини;
  • пенсіонери.

Тут вони можуть отримати допомогу й консультації фахівців із різних сфер життя: помешкання й соціальна підтримка, пошук роботи, освіта і дозвілля, медицина, відновлення документів, домашні улюбленці тощо.

Працівники центру також надають відвідувачам перелік усіх чинних гуманітарних штабів із зазначення сфери послуг та можливостей, які вони надають. Також вони збирають різноманітні ініціативи для дитячого дозвілля: табори, майстеркласи, екскурсії, культурні та спортивні заходи.

Окрім консультацій, в центрі відвідувачі отримують видрукуваний матеріал з вказівками, як діяти в тих чи інших ситуаціях. За словами Олени Голишевої, було багато випадків, коли люди приходили до них на емоціях і саме в цю хвилину не готові були сприймати інформацію. Отримавши паперові роз’яснення, вони вже згодом, в спокої, могли ознайомиться з усією інформацією.

«До нас приходить людина, вона не зареєстрована, вона не має попередньої реєстрації, вона не знає нічого. Ми ніколи не знаємо хто прийде, в якій кількості, з якими запитами, тому постійно намагаємося збирати все нову й нову інформацію. Зараз ми налагоджуємо співпрацю з місцевими установами, щоб забезпечити максимальний комфорт для ВПО», — зазначає координаторка центру.

Контракти центру підтримки

Центр підтримки ВПО розташований у Львові за адресою: вул. Костя Левицького, 67. Він розміщений в одному приміщенні з ЦНАПом та Центром соцпідтримки.

Інформаційна лінія центру: 0505554461.

Графік роботи:

  • понеділок-четвер з 9:00 до 18:00,
  • п’ятниця — з 9.00 до 16.00 (без обідньої перерви).

Додамо, LVIV.MEDIA зібрало інформацію, де внутрішньо переміщені особи можуть отримати медичну та психологічну допомогу.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності