У Львові лікарі врятували немовля з небезпечною патологією

У Львові лікарі врятували немовля з небезпечною патологією

Аби нормалізувати стан дитини, спеціалісти провели інтенсивну фототерапію та використали нову лампу фототерапії від благодійників

Крихітка Емілія народилася в одному з пологових відділень Львова з високим рівнем білірубіну, тобто жовчного пігменту в крові. У дитини розвинулася гемолітична хвороба новонароджених жовтяниця. Цю небезпечну патологію неонатологи діагностують у 60% немовлят. 

Про це повідомили у Першому медичному об'єднанні Львова.

Показник білірубіну в Емілії відразу після народження удвічі перевищував норму, була загроза ураження мозку цією токсичною сполукою. Попри зусилля лікарів пологового стабілізувати стан дівчинки, рівень білірубіну лише збільшувався. Тому маля транспортували до дитячої лікарні святого Миколая. 

Аби нормалізувати стан дитини, спеціалісти провели інтенсивну фототерапію та використали нову лампу фототерапії від благодійників обладнання для лікування жовтяниці у новонароджених. Це дозволило уникнути процедури переливання крові, яку іноді проводять діткам, якщо консервативне лікування неефективне.

Зазначається, що лампа працює таким чином, що блакитний спектр видимого світла освітлює шкіру малюка. Натомість білірубін, який знаходиться у шкірі та в підшкірно-жировій клітковині, розчиняється до простіших сполук і виводиться організмом природним шляхом. Відтак, вже через декілька днів після фототерапії рівень білірубіну знизився, а самопочуття дівчинки покращилося.

Нагадаємо, у Львові лікарі вдруге в Україні та вперше без допомоги колег із-за кордону пересадили пацієнтові легені. Трансплантація тривала 16 годин та пройшла успішно.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності