З початку війни львівські медики провели вісім трансплантацій органів

З початку війни львівські медики провели вісім трансплантацій органів

З початку повномасштабної війни львівські лікарі провели вісім трансплантацій органів. Загалом у Першому медоб'єднанні Львова за два роки провели сто таких операцій. Про це повідомляють у Львівській міській.

Одним із пацієнтів, який отримав донорський орган, став Віталій Бранашко із Чернівців. Чоловік, попри війну, приїхав до Львова на операцію де йому пересадили серце.

"Так сталося, що через хворобу мій стан погіршувався. Серце не дуже добре працювало, було важко ходити і дихати. 12 березня мені замінили серце, і тепер я можу легко ходити, в мене немає задухи", - розповів Віталій.

Повідомляється, що Україна саме зараз стрімко досягає трансплантаційної незалежності. Торік жодного українця не скерували на трансплантацію нирок за кордон, оскільки була змога провести їх в Україні.

Під час війни львівські медики пересадили серце і сіром нирок, дві з них – дітям. Зокрема багато українських клінік призупинили роботу , тож українці, яким потрібна трансплантація, постійно звертаються і стають на лист очікування у Львові.

"Безпрецедентні для України результати минулого року: понад 300 трансплантацій органів, половина з них – від посмертних донорів. Торік пересаджено 32 серця, і це в чотири рази більше, ніж за всю історію незалежності", - зауважила голова ГО "Всеукраїнська платформа донорства "iDonor" Ірина Заславець.

Загалом лікарі Першого медичного об’єднання Львова протягом останніх двох років пересадили 13 сердець, 79 нирок, 5 печінок, пішлункову залозу, легені та рогівку ока.

Сотою у Львові стала родинна трансплантація на початку квітня. Донорка – 54-річна Інна, мама 33-річної Анни, в якої відмовили нирки, ймовірно через перенесену коронавірусну хворобу.

"Ковідом молода жінка перехворіла у жовтні й фактично, одразу була на діалізі. Їй навіть запланували операцію у столиці, але почалась війна. Рятуючись, вони вирішили їхати до Львова, бо знали, що тут їм допоможуть. Так Анна стала сотим пацієнтом Центру трансплантації", - розповідають у Львівській міській раді.

Операція минула успішно, і тепер мама з донькою якнайшвидше хочуть повернутися додому. Також за час війни лікарі Львова провели ще сім трансплантацій від посмертних донорів.

Нагадаємо, діти із важкими захворюваннями, що прибувають на Львівщину, можуть продовжити лікування у Західноукраїнському спеціалізованому дитячому медичному центрі. Допомогу надаватимуть дітям з онкологією, онкогематологією, нирковою недостатністю та тим, які потребують паліативної допомоги.

Новини Львова

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності