Все, що треба знати про е-квиток у Львові

Все, що треба знати про е-квиток у Львові

З 13 січня платити за проїзд 15 гривень не доведеться

Електронний квиток у Львові запустять вже завтра, 13 січня. Весь міський транспорт вже обладнали валідаторами для сканування "Леокарт". Розповідаємо про те, хто, коли та як може користуватися безготівковим проїздом у громадському транспорті.

Отож, від завтра скористатися е-квитком можуть лише пільговики. Ті, що ще не встигли отримати спеціальну картку, платитимуть готівкою. Проте і така можливість буде доступною лише до березня. Тоді ж повністю перестануть діяти у транспорті будь-які пільгові посвідчення.

"З березня плануємо повністю перейти на надання пільговикам права проїзду виключно на підставі карток "Леокарт". Наше завдання зараз — упродовж січня-лютого максимально швидко видати картки, щоб можна було відмовитися від пільгових посвідчень", — каже директор департаменту міської мобільності та вуличної інфраструктури Львівської міської ради Олег Забарило.

Як забрати готову картку

Перші пільгові е-квитки у місті почали видавати 8 грудня. Для цього розгорнули 26 пунктів. У деяких з них "Леокарт" видають одразу, а хтось подав документи ще минулого року, але чекає досі.

У міській раді кажуть, що до кінця січня картки планують видати всім, хто звертався раніше. А у лютому - вийти на видачу у форматі "прийшов-подав-отримав".

"Ми розвезли картки по 17 пунктах, тож якщо вам прийшло СМС-повідомлення, прийдіть у точку видачі саме у той час та місце, які вказані у сповіщенні, і тоді ви її легко заберете", — розповідає директор ЛКП "Львівавтодор" Микола Власюк.

Щодо черговості видачі карток, то зараз сортування йде за алфавітом, і тому є випадки, що людина подала документи пізніше, а картку отримала швидше.

Де та коли придбати "Леокарт"

До літа у Львові планують облаштувати 400 точок продажу е-квитків. Вони будуть в аеропорту, на вокзалах, автостанціях, зупинках, великих торгових центрах тощо.

Коштуватиме така картка 60 гривень. Далі її можна буде поповнювати у терміналах, а також за допомогою офіційного мобільного додатку. Наразі його ще не запустили, але вже протестували.

Додамо, після повного запуску е-квитка подати документи на оформлення картки можна буде через Особистий портал мешканця за допомогою електронного цифрового підпису.

Чи перевірятимуть контролери е-квитки

У трамваях та тролейбусах нічого не зміниться. Контролери перевірятимуть наявність у пасажирів проїзних документів.

Згодом почнуть працювати контролери від ЛКП "Львівавтодор", які рахуватимуть кількість пасажирів. Але вони, за словами Олега Забарила, не будуть перевіряти документи у пасажирів, а виконуватимуть "просвітницьку функцію". У першу чергу тестуватимуть чи працює обладнання, чи немає збоїв тощо. Та все ж після повного впровадження квитка перевіроки у транспорті таки планують.

"Коли ми запустимо процес безготівкової оплати, у контролера з'явиться обладнання, яке може тимчасово заблокувати роботу валідаторів, і вони перевірятимуть чи пасажир прокомпостував е-квиток. Якщо пасажир оплатив квиток карткою, обладнання теж це зможе перевірити по базі", — зазначив Олег Забарило.

Про тарифи

Завтра, 13 січня, тарифи на проїзд у Львові не зміняться. Проте коли запровадять безготівкову оплату, то спочатку паперовий квиток справді буде дорожчим. Він коштуватиме 15 гривень.

Але це буде перехідним етапом. Від звичайних квитків у транспорті все ж планують відмовитися, аби перейти виключно на "безготівку".

Як їздитимуть учні

Учні не матимуть обмежень у поїздках як електронним, так і автомобільним транспортом упродовж усього року. Кількість поїздок не лімітована навіть під час канікул. Проте їм також потрібні пільгові картки.

"Заохочуємо батьків та школи подавати документи на отримання карток для школярів. У центрі обслуговування пасажирів та через особистий кабінет львів'янина є можливість подати документи на отримання е-квитка і безоплатно їздити", — наголошує Олег Забарило.

Діти з інвалідністю теж можуть їздити безоплатно, і під час оформлення "Леокарт" вони не платитимуть за її виготовлення 60 гривень.

Як студенту отримати е-квиток

Для студентів виготовлення "Леокарт" платне, коштує 60 гривень.

"Є тільки два варіанти як оформити картку учню та студенту — у пункті прийому на вулиці І. Горбачевського або ж через Особистий портал мешканця. Механізм реєстрації чітко вказаний на сайті "Леокарт", — пояснює Микола Власюк.

Також учень/студент може зателефонувати за номером 0 800 303 007, щоб стати у електронну чергу для подачі документів.

Хто отримає 60 безоплатних поїздок

При оформленні е-квитка усі пільгові пасажири, окрім учнів, матимуть 60 безоплатних поїздок. Посадовець каже, що таку ж стратегію практикують у інших містах, щоб пасажири використовували транспорт лише за потреби. Однак упродовж першого півріччя будуть стежити за кількістю пасажирів, аби знати чи ці поїздки взагалі доцільні чи можливо цю норму варто доопрацювати.

Додамо, перелік локацій, де у Львові отримати е-квиток для пільговиків за 10-15 хвилин, дивіться тут.

Новини Львова

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності