Шкільний ланч-бокс: як зробити його корисним

Шкільний ланч-бокс: як зробити його корисним

Більше овочів і фруктів, та без майонезів і «намазок»

Вперше за довгий час діти змогли повернутися до школи у відносно безпечних містах. Багато учнів харчуються самостійно, тому до школи вони беруть з собою ланч-бокси. Часто батьки не знають, що запакувати дітям, аби це було і корисно, і смачно.

МОЗ разом зі своїм консультантом з громадського здоровʼя Олегом Швецем створили кілька порад, які допоможуть батьками зібрати корисний ланч-бокс своїй дитині.

Часто, діти з’їдають страви, які складали разом із батьками. Тому можна спробувати збирати перекуси в школу разом із дітьми. Аби школярам було цікавіше, ланч-бокси можуть бути яскравими та креативними, а їхній вміст різноманітним і корисним.

Тож що корисного покласти до ланч-боксу:

  • Беріть за основу шкільних перекусів продукти, які надовго дають відчуття ситості. Це продукти з високим вмістом білка (хліб, зернові батончики, горіхи, твердий сир, яйця тощо).
  • Готуйте канапки та сендвічі з цільнозернового хліба. Можна спробувати привчати дитину до нього поступово – спочатку приготувати бутерброд з однієї скибочки білого чи чорного хліба та однієї скибочки цільнозернового.
  • Не використовуйте у бутербродах майонез, крем-сир та інші магазинні «намазки».
  • Обирайте начинку для канапки з помірним вмістом жиру. Це може бути нежирне м’ясо (наприклад, курка або індичка), риба (тунець або лосось), твердий сир.
  • Завжди додавайте до бутербродів зелений салат та овочі. Обирайте помідори черрі або палички з моркви, огірка, селери та перцю. В окреме відділення ланч-боксу покладіть нежирний хумус чи інший соус — з ним дітям буде смачніше їсти овочі.
  • Завжди кладіть шматочки фруктів та ягоди, які дитині легко з’їсти за один раз. Банан, порізане яблуко чи груша, помита лохина, шматочки мандарину чи апельсину, скибочки дині. Полийте фрукти лимонним соком, щоб вони не змінили колір. Взимку можна давати консервовані фрукти без додавання цукру.
  • Замість фруктових чи шоколадних батончиків кладіть ланч-бокс корисні сухофрукти, наприклад, родзинки та курагу. Замініть тістечка на шоколад, цільнозернові батончики та печиво.
  • Обирайте йогурти з низьким вмістом жиру та цукру. Краще зупинитися на білому йогурті, до якого можна додати власні фрукти чи ягоди.
  • Якщо сир містить багато жиру і солі, то покладіть його менше. Намагайтеся надавати перевагу нежирним і помірно солоним сортам сиру.

Нагадаємо, раніше LVIV.MEDIA зібрав рецепти корисних страв і перекусів для школяра.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності