• Головна
  • Лайфстайл
  • Що означає, коли коти нявкають та про що говорять їх звички: дослідження

Що означає, коли коти нявкають та про що говорять їх звички: дослідження

Що означає, коли коти нявкають та про що говорять їх звички: дослідження

Власники кота можуть визначити контекст нявкання в 60% випадків

Що означає, коли коти нявкають? Чому сучасні коти так відрізняються від котів, які були кілька десятиліть тому? І чи справді ваш кіт з’їв би вас, якби був трохи більший?

Відповіді на всі ці питання зробили дослідники у новій книзі «Котяче нявкання: як коти еволюціонували від савани до вашого дивана» вченого та любителя котів Джонатана Лососа, пише The New York Post.

Вчені зараз використовують методи, отримані під час вивчення диких тварин, включаючи генетику, відстеження GPS і «котячі камери», щоб зрозуміти більше про їх природу.

За тисячі років, що минули від того часу, як з’явилися перші коти. люди змінили їх. Але багато в чому коти (великі чи малі, дикі чи одомашнені) залишаються схожими на своїх диких предків та на інші види кішок.

«Доглядачі зоопарку сказали мені те саме: якщо ви можете прочитати вирази обличчя та позу свого кота, ви зможете зрозуміти, про що думає лев чи тигр. Кіт залишається котом, незалежно від його розміру», — каже Джонатан Лосос.

Звідки взялися коти

Загалом за останні кілька тисяч років люди приручили 14 видів котів, включаючи левів. Але приручення — це не те саме, що одомашнення тварини (що означає контроль за поведінкою тварини), — це генетична зміна, яка робить майбутні покоління більш дружніми. Так, генетика показує, що одомашнення відбулося одного разу в Північній Африці.

У Єгипті люди приручали всіх: від гепардів до сервалів, але африканська дика кішка була одомашнена й стала предком усіх домашніх котів на Землі. Цікаво, що в опитуванні доглядачів зоопарку ці африканські дикі кішки досі вважаються найдружнішими серед диких котів. Під час правління Тутмоса III, 3 500 років тому, місто Бубастис стало відомим разом із богинею-напівкішкою Бастет.

Тоді вбивство кота було злочином, який потенційно карався смертю, і сім’ї голили брови на знак жалоби, коли кіт помирав.

Після того, як коти були одомашнені, вони стали дуже бажаними — єгиптяни ревниво охороняли своє «відкриття» армією, використовуючи солдатів, щоб доглядати котів під час військових експедицій.

«Цілком можливо, що їх початкове поширення відбулося виключно в результаті морської діяльності — моряки цінували котів за їх діяльність у боротьбі зі шкідниками — що сприяло поширенню їх у Середземному морі», — зауважив Джонатан Лосос.

Звідти коти й опинилися в усьому світі, поширюючись торговими шляхами через Червоне море, на північ до Європи та вздовж Шовкового шляху, досягаючи Індії, Китаю та, нарешті, Японії.

Що означає нявкання

Цікаво, що більшість із нас не може зрозуміти кота, але ми (здебільшого) розуміємо, чи наші коти голодні, самотні чи просто хочуть компанії.

За словами дослідника, власники кота можуть визначити контекст нявкання в 60% випадків, тоді як сторонні люди можуть визначити, що означає нявкання, лише у 25% випадків. Дослідження Джонатана Лососа показало, що коти нявкають іншим котам, а не тільки людям, а іноді навіть собакам.

Дослідник виявив, що африканські дикі кішки — предки всіх домашніх кішок — нявкають у «постійному гоміні», але звуки цього є більш різкими та агресивними, ніж звуки домашніх кішок.

«Короткі високі звуки приємніші для нашої слухової системи, оскільки молоді люди мають високий голос, тому коти еволюціонували, щоб заслужити нашу прихильність», — пише Лосос.

Що означають звички кота

Деякі звички, які має кіт, наприклад «м’яти» ваші груди, як дитинча кошеня з мамою, — це ще один спосіб кішки налагодити зв’язок з людиною. Вирощені вручну африканські дикі коти та оцелоти також робитимуть те саме, але ймовірно, що одомашнені коти розвинули цю поведінку далі, щоб отримати прихильність людей.

Так, 22% кішок дістають предмети, а одомашнені коти також розвинули таку поведінку, як здатність стежити за вказівним пальцем і впізнавати свої імена. Інша поведінка, здається, показує, що до людей тварини ставляться як до дуже важливих котів. Одним із прикладів є те, що коли хвіст кота спрямований вгору, як антена, це приблизно перекладається як «Я прийшов з миром».

«Ця поза є великою даниною, яка вказує на те, що ми отримали почесний статус кота», — зазначив дослідник.

Що робить кіт, коли людини немає поруч

Тепер дослідники відстежують котів за допомогою комерційних GPS-пристроїв і камер для кошенят. Тож куди діваються коти, коли поруч немає людей?

Деякі коти долають величезні відстані: 1-річний кіт у горбистій незабудованій місцевості Веллінгтона, Нова Зеландія, подолав відстань у три квадратні милі.

Цікаво, що дослідження показало, що в Австралії 39% котів, яких не випускали на вулицю вночі, попри це, всеодно виходили на вулицю. Зокрема, кішки входили в зливові канали, в простір під будинками — та в інші будинки, щоб їх нагодували. Все тому, що кішки полюють, навіть якщо вони добре вгодовані.

Якщо ви коли-небудь турбуєтеся про кількість здобичі, яку ваш кіт приносить додому для вас, подумайте про це: менше ніж одну з чотирьох жертв, убитих котами, забирають додому, щоб з’їсти, або віддають у «подарунок» господареві.

Чому породи кішок різні

Нельсон, один із власних кішок Джонатана Лососа, є європейською бірманською породою, яка є другою за лагідністю серед усіх порід котів після сфінкса.

«До його прибуття я ніколи не розумів, що люди бачать у собаках. Але приємно жити з твариною, яка, здається, рада вас бачити та насолоджується вашим товариством», — каже дослідник.

Він є частим відвідувачем котячих виставок, що, за його словами, є можливістю побачити, скільки змін вплинуло на сьогоднішніх котів через розведення. Дивна зовнішність перемагає на конкурсах, спонукаючи заводчиків створювати все більш незвичайні породи.

«Типова сіамська кішка середини 1960-х років була худорлявим котом з дещо клиноподібною трикутною головою. Всього за кілька десятиліть селекціонери перетворили цього кота на щось невідоме у тваринному світі», — зазначає Лосос.

Більшість цих порід були виведені з особин з незвичайною зовнішністю — наприклад, коротколапий манчкін походить від вагітної кішки, знайденої під пікапом у Луїзіані в 1983 році, — але деякі, такі як саванна кішка, походять від схрещування з дикими котами (в даному випадку сервали).

«Більшість кішок мало змінилися в порівнянні з попередніми версіями, але частина таки радикально змінилася. Існує кілька царств котів, і вони змінюються по-різному», — зауважує дослідник.

Нагадаємо, у Карпатському біосферному заповіднику фотопастка зафільмувала лісового кота.

Лайфстайл

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності