Що подивитися: документальні фільми про Україну

Документальні фільми про Україну

9 документальних фільмів про Україну, які варто переглянути кожному українцеві

LVIV.MEDIA розповіло про документальні фільми про Україну, які знімали впродовж останніх 7 років. Рекомендуємо подивитися ввечері, у будні або на вихідних у сімейному колі або з друзями.

Соловей співає. Доки голос має (2019)

Це документальна стрічка, яка досліджує мовне питання в Україні, аналізує причини та наслідки конфронтації довкола української мови. Фільм спростовує міфи про українську мову, які радянська влада насаджувала українцям. Ідея фільму виникла у 2014 році, після початку війни на Донбасі. Творці стрічки надихнулись історією українського воїна, який осліп у бою і не розумів, де знаходиться. Коли до нього наблизились, захисник був готовий вбити себе та цих людей, аж поки не почув українською: «Свої!»

«Соловей співає» створила ГО «Всесвітній день вишиванки». Сценаристом фільму є Леся Воронюк, режисером-постановником – Сергій Кримський. Робота над стрічкою тривала понад 4 роки. Фільмували в Україні, Ізраїлі, Білорусі, США та Великій Британії.

Трейлер

Земля блакитна, ніби апельсин (2020)

Це документальний фільм про війну в Україні від Ірини Цілик. Стрічка розповідає про сім’ю, яка живе в прифронтовій зоні Донбасу, де тривають воєнні дії. Основа фільму – буденне життя 36-річної Ганни, яка виховує 4-ох дітей у Красногорівці.

Фільмували «Землю блакитну, ніби апельсин» у Красногорівці, Авдіївці, Кураховому та Києві впродовж двох років. Стрічка отримала нагороду міжнародного кінофестивалю Sundance Film Festival за кращу режисуру в категорії світової документалістики. Сьогодні фільм входить у сотню найкращих фільмів в історії українського кіно.

Трейлер

Будинок «Слово» (2017)

Це український документальний фільм режисера Тараса Томенка. Стрічка розповідає про винищення української інтелігенції, яку радянська влада спеціально зібрала під одним дахом у харківському будинку митців. Фільм описує долі понад півсотні поетів, письменників, художників, режисерів та їхніх родин. Їх репресували, розстріляли або ж перетворили на прихильників комуністичної партії. У 2021 році за мотивами цієї документальної стрічки зняли художню версію фільму.

Трейлер

Співає Івано-Франківськтеплокомуненерго (2019)

Це дебютна документальна робота Надії Парфан. Фільм розповідає історію Івана Васильовича. Він упродовж багатьох років очолює профспілку комунального підприємства та профспілковий хор «Чорнобривці», у якому співають диспетчери, ремонтники, слюсарі та бухгалтери. Світова прем’єра стрічки відбулася на одному з найбільших фестивалів документального кіно «Бачення реальності» у швейцарському Ньйоні. Сьогодні фільм входить до списку сотні найкращих фільмів в історії українського кіно.

Трейлер

Вусатий фанк (2021)

Український документальний фільм Олександра Ковша та Віталія Бардецького. Стрічка розповідає про вокально-інструментальні ансамблі 1970-их років; досліджує феномен так званого «вусатого фанку»; знайомить із популярними в той час українськими гуртами «Смерічка», «Арніка», «Кобза», «Світязь».

Трейлер

Весільний спадок (2020)

Це повнометражний документальний фільм Олексія Гуза. Він розповідає про багаті весільні звичаї та обряди восьми областей України: Київської, Черкаської, Чернігівської, Івано-Франківської, Закарпатської, Харківської, Рівненської та Чернівецької.

Трейлер

Ukraїner. The Movie (2019)

Це документальний фільм про сучасне життя в Україні. Стрічка складається із шести не пов’язаних між собою історій, які в цілісності показують багатогранність українського народу. Фільм зняли за підтримки Українського культурного фонду та суспільно-культурного мультимедійного проєкту Ukraїner.

Трейлер

Чорнобиль. Втрачені плівки (2022)

Це британський документальний фільм режисера Джеймса Джонса. Він розповідає про Чорнобильську катастрофу, її масштаби. Показує, на що пішла радянська влада, щоби приховати наслідки вибуху реактора. У стрічці вперше показали кадри з атомної станції, яких раніше не бачив світ.

Трейлер

Бабин Яр. Контекст (2021)

Це український документальний фільм Сергія Лозниці. Стрічка складається з фрагментів хроніки, яку зафільмували в 1941 році в Києві. Фільм розповідає про те, як нацисти вбили десятки тисяч євреїв у Бабиному Яру. Міжнародна прем’єра стрічки відбулася на Каннському кінофестивалі.

Трейлер

Нагадаємо, раніше LVIV.MEDIA розповідало про українські фільми про війну. 

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності