Шляхи до продовження життя: вчені здійснили неймовірний прорив

Шляхи до продовження життя: вчені здійснили неймовірний прорив

Ймовірно, з часом старіння можна розглядати та контролювати як хворобу

Дослідники з Каліфорнійського університету в Сан-Дієго провели дослідження, щоб перепрограмувати процес старіння клітин.

Дослідження показало, що вони змогли збільшити тривалість життя дріжджових клітин на 82% й стверджували, що те ж саме можна зробити на клітинному рівні у людей, пише The New York Post.

Дріжджові клітини — це одноклітинні мікроорганізми, які проходять процес старіння, подібний до людських клітин. Хоча останні є більш складними, експерти оптимістично налаштовані, що цей процес можна відтворити в обох випадках.

Так, клітини дріжджів мають перемикач транскрипції, який дозволяє їм загинути одним із двох способів: занепад ядерця (порушення властивостей клітини утворювати білок) або розпад мітохондрій (зниження виробництва енергії клітиною).

Однак дослідникам вдалося переналаштувати транскрипційний перемикач на петлю негативного зворотного зв’язку, яка змусила дріжджові клітини коливатися між двома станами старіння, збільшуючи тривалість їхнього життя на 82%.

«Наша робота є підтвердженням концепції, демонструючи успішне застосування синтетичної біології для перепрограмування процесу старіння клітин й може закласти основу для розробки синтетичних генних ланцюгів для ефективного сприяння довголіттю більш складних організмів», — зазначають дослідники.

Старший автор дослідження Нан Хао, доктор філософії з відділу молекулярної біології Школи біологічних наук та співдиректор Інституту синтетичної біології Каліфорнійського університету в Сан-Дієго, пояснив важливість результатів, вказавши, що це перший випадок, коли синтетична біологія та інженерні принципи, керовані часом, були використані для раціонального перепроєктування генних ланцюгів та перепрограмування процесу старіння для ефективного сприяння довголіттю.

«Наші результати встановлюють зв’язок між архітектурою генної мережі та клітинним довголіттям, що може призвести до раціонально сконструйованих генних ланцюгів, які уповільнюють старіння», — сказав Нан Хао.

Він каже, що старіння клітин є фундаментальним біологічним процесом й основною рушійною силою багатьох захворювань. Натомість це дослідження узгоджується з думкою вчених, які вважають, що старіння можна розглядати та контролювати як хворобу.

Нагадаємо, шлюб допомагає на третину знизити смертність серед жінок — навіть серед тих, хто пізніше розлучився.

Лайфстайл

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності