«Губи, як у ящірки»: Тиранозаври мали інший вигляд, ніж їх уявляли

«Губи, як у ящірки»: Тиранозаври мали інший вигляд, ніж їх уявляли

Дослідники розповіли, який насправді вигляд мали тиранозаври

Тиранозаврів часто зображують із зубастою усмішкою, але насправді зуби тиранозаврів були приховані за парою тонких лускатих губ.

Про це повідомляє The Guardian.

За словами експертів, таке уявлення про тероподів виникло через величезний розмір їхніх зубів. До того ж сучасні родичі тиранозаврів, такі як крокодили та алігатори, не мають губ.

Дослідник доктор Марк Віттон зазначив, що людство живе "в тіні" фільму "Парк Юрського періоду" Стівена Спілберга (перша частина вийшла на екрани 30 років тому).

«Нам потрібно відійти від цього зубастого безгубого вигляду таких тварин, як тиранозавр, і до тих тварин, які мають більш схожі на ящірок обличчя», - сказав він.

Дослідники також порівняли зуби дасплетозавра, що відноситься до тероподів, та крокодила. Вони припускають, що динозаври мали губи, щоб захищали їх зуби від навколишнього середовища.

Крім цього, вчені визначили, що череп тероподів схожий на череп ящірок та ігуан, що мають губи та отвори, через які проходять кровоносні судини та нерви.

Таким чином, дослідники дійшли висновку, що всі представники тероподів мали губи.

Нагадаємо, вчені знайшли останки однієї з найбільших черепах. Тварина жила 83 млн років тому, а важила трохи менше двох тонн.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності