В Африці може утворитися новий океан: коли та як це може статись

В Африці може утворитися новий океан: коли та як це може статись

Цей розкол утворився в пустелі Ефіопії

У віддаленому майбутньому в Африці може утворитися новий океан. Причиною цього є те, що на континенті формується розкол.

Про це пише Yahoo News.

«Це єдине місце на Землі, де можна вивчити, як континентальна тріщина стає океанічною. Ми бачимо, що океанічна кора починає формуватися, тому що вона значно відрізняється від континентальної за своїм складом і щільністю», — розповів Крістофер Мур, докторант Університету Лідса.

Цей розкол утворився в пустелі Ефіопії, створюючи можливість для таких країн, як Кенія та Уганда, розвивати берегову лінію, коли в щілині утворюється новий океан.

Розкол завдовжки 35 миль, відомий як Східно-Африканський рифт, утворився в 2005 році, але будь-яке утворення на кшталт нового океану займе приблизно від п’яти до десяти мільйонів років, кажуть дослідники.

«Аденська затока та Червоне море затоплються над регіоном Афар і в Східно-Африканську рифтову долину і стануть новим океаном, і ця частина Східної Африки стане окремим невеликим континентом. Оскільки ми отримуємо все більше й більше вимірювань, ми можемо набагато краще зрозуміти, що відбувається», — каже Кен Макдональд, морський геофізик та почесний професор Каліфорнійського університету.

Причина розколу залишається невідомою, але деякі вчені вважають, що формування тріщини було спричинене тектонічними процесами, подібними до тих, що відбуваються на дні океану.

Так, розлом знаходиться на межі трьох тектонічних плит, які протягом деякого часу віддалялися. Плити, ідентифіковані як Сомалійська тектонічна плита, Нубійська тектонічна плита та Аравійська тектонічна плита, віддаляються одна від одної зі швидкістю кілька міліметрів на рік.

Водночас Синтія Ебінгер, геофізик з Університету Тулейна в Новому Орлеані, зазначила, що розкол розвинувся в області з однією з найвищих температур на планеті.

«Найгарячіше населене місто на поверхні Землі знаходиться в Афарі. Денна температура часто досягає 130 градусів за Фаренгейтом[54 градуси за Цельсієм, - ред.], а вночі охолоджується до 95 градусів[35 градусів за Цельсієм, - ред.]», — сказала Ебінгер.

За її словами, коли на цьому місці утворився розкол, знадобилося лише кілька днів, щоб зробити те, що зазвичай займає «кілька сотень років» руху тектонічних плит. Крім того, вона припустила, що зростання тиску від магми, що піднімається, може спровокувати вибухові події, які досі спостерігаються в регіоні.

Нагадаємо, завдяки спільним зусиллям України, країн-партнерів та WFP вдалося реалізувати поставки 110 тисяч тонн зерна до Ефіопії та Сомалі.

Лайфстайл

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності