• Головна
  • Лайфстайл
  • Науковий прорив із мишами може допомогти парам чоловіків народжувати дітей: деталі

Науковий прорив із мишами може допомогти парам чоловіків народжувати дітей: деталі

Науковий прорив із мишами може допомогти парам чоловіків народжувати дітей: деталі

Також цей спосіб можна використовувати для лікування синдрому Тернера – генетичного захворювання, яке вражає лише жінок

Вчені кажуть, що вони вивели мишей, використовуючи яйцеклітини, отримані з чоловічих клітин. Цей прорив у науці може прокласти шлях для людських пар чоловіків до народження дітей.

Про це пише Sky News.

Дослідники стверджують, що вони успішно створили яйцеклітини, перетворивши чоловічі XY-хромосомні пари з клітин шкіри самців мишей на жіночі ХХ-хромосомні пари. Це було досягнуто шляхом перетворення клітин шкіри на стовбурові клітини, видалення Y-хромосом, копіювання Х-хромосом, а потім сполучення копій з оригінальними Х-хромосомами. Таким чином, це дозволило запрограмувати стовбурову клітину на яйцеклітину. Відтак потім яйцеклітина була запліднена спермою іншої миші.

Дослідники кажуть, що ця техніка була використана для створення семи дитинчат мишей, які виглядали здоровими та мали нормальну тривалість життя. Тож вони вірять, що одного разу ця техніка може бути використана, щоб дозволити парам чоловіків народжувати спільних дітей за допомогою яйцеклітини, створеної з їхніх власних клітин.

Також цей спосіб можна використовувати для лікування синдрому Тернера – генетичного захворювання, яке вражає лише жінок і виникає, коли одна з Х-хромосом відсутня або частково відсутня. Втім професор Кацухіко Хаясі з Університету Осаки, який провів дослідження та представив його на саміті з редагування генів людини в Інституті Кріка в Лондоні, сказав, що «можуть пройти роки», перш ніж його методика буде успішно використана в клітинах людини. Він також попередив, що відтворити людські клітини буде важче, адже вони потребують більш тривалого періоду культивування для отримання зрілої яйцеклітини.

Водночас професор Мітінорі Сайту, який також виступав на заході, сказав, що більш тривалий період культивування підвищує ймовірність накопичення аномалій у клітинах. Проте професор Хаяші сказав, що він оптимістично налаштований, адже поточні проблеми можна буде подолати протягом десяти років і що його команда тепер спробує відтворити дослідження з людськими клітинами.

Нагадаємо, щури зможуть допомагати людям, які знаходяться під завалами будинків. Детальніше про це дізнавайтесь, перейшовши за посиланням.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності