• Головна
  • Лайфстайл
  • Щури зможуть допомагати людям, які знаходяться під завалами будинків: як це відбуватиметься

Щури зможуть допомагати людям, які знаходяться під завалами будинків: як це відбуватиметься

Щури зможуть допомагати людям, які знаходяться під завалами будинків: як це відбуватиметься

Невеликий розмір і відмінний нюх гризунів, а також їх пригодницький дух роблять їх ідеальними тваринами для допомоги в таких випадках

Проєкт від APOPO, бельгійської некомерційної організації, яка навчає тварин рятувати життя, оснащує щурів невеликими спеціалізованими рюкзаками, щоб допомогти командам швидкої допомоги шукати тих, хто вижив у різних надзвичайних ситуаціях.

Про це пише The New York Post.

За словами дослідників проєкту, невеликий розмір і відмінний нюх гризунів, а також їх пригодницький дух роблять їх ідеальними тваринами для допомоги в таких випадках. Цей проєкт запустили в роботу в 2021 році, після того, як волонтерська пошуково-рятувальна організація GEA звернулася до APOPO для співпраці в 2017 році.

«Щури, як правило, досить цікаві й люблять досліджувати це є ключовим для пошуку та порятунку», каже дослідниця поведінки тварин та керівниця проєкту Донна Кін.

Щури ще не готові до роботи у зруйнованих будівлях, але наразі їх навчають у симуляторі зони стихійного лиха під час 15-хвилинних занять п’ять днів на тиждень, моделюючи дії справжнього порятунку.

У цих вправах щури повинні знайти людину, яка «застрягла» під завалами, потім натиснути перемикач на своєму крихітному жилеті, який запускає звуковий сигнал, а потім повернутися до вчених, де їх частують смаколиками.

Зазначається, що рюкзаки гризунів оснащені відеокамерою, двостороннім мікрофоном і передавачем місця розташування, щоб допомогти знайти вцілілих і спілкуватися з людьми. Ці рюкзаки розробляє APOPO у співпраці з Технологічним університетом Ейндховена в Нідерландах, а технологію рюкзака розробляє інженер-електрик Сандер Вердізен.

За словами вчених, для навчання кожного щура знадобиться щонайменше від дев'яти до 12 місяців. Наступним кроком є ​​імітація більш серйозних «сценаріїв реального світу». Далі проєкт переміститься до Туреччини, де базується GEA. Але до того часу щурів і далі навчатимуть на стимуляторах.

Читайте також:

Лайфстайл

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності