На випадок блекауту: як правильно обирати консерви

На випадок блекауту: як правильно обирати консерви

Консерви можуть зберігатися роками, не втрачаючи свій смак та поживність

Відключення світла, які відбувається в усіх областях України, змушують робити запаси продуктів, які не потребують особливого приготування. Консерви для цього підходять ідеально, особливо корисними вони можуть виявитися у випадку довготривалих вимкнень світла та для мешканців багатоповерхівок з електроплитами.

Однак, попри те, що купити консерви доволі просто, а в магазинах є велике різноманіття продукції, все ж варто знати певні тонкощі вибору консервів. На що саме слід звертати увагу при виборі консерви, LVIV.MEDIA розповідає далі у матеріалі.

Які бувають консерви

Асортимент консервів досить великий. Бувають овочеві, фруктово-ягідні, бобові, м'ясо-круп'яні, грибні, м'ясні та рибні консерви.

Пакування для консервів також може відрізнятись. Переважно використовують скляні та жерстяні банки, оскільки їх можна стерилізувати, скло — повторно використати, а метал — переробляти. Крім того, обидва матеріали не вступають у небажану реакцію з продуктами, а форма та об’єм посуду можуть відрізнятися залежно від потреби.

Термін придатності консервів у різних упакуваннях може бути різним, але зазвичай консерви у скляних чи жерстяних банках можуть зберігатися роками, не втрачаючи смакових та поживних властивостей.

Як обирати консерви

Може здаватися, що вибір консервів — справа нескладна. Однак, якщо знехтувати базовими правилами, є ризик отруїтися неякісною продукцією. Тож, щоб не наражатися на небезпеку, варто врахувати такі чинники:

  • Виробник. Краще вибирати продукцію перевірених марок. Великі виробники скоріше дотримуватимуться всіх технологій приготування та не ризикуватимуть здоров'ям своїх клієнтів, а разом із тим власною репутацією.
  • Інформація на етикетці. Йдеться не тільки про склад продукту, але й про інформацію щодо виробника, дані про терміни та умови зберігання. Термін придатності має бути зазначений чітко та зрозуміло. Краще, якщо ця інформація нанесена на банку лазером. Дані про потужності виробництва також мають бути написані повністю. Це свідчитиме про надійність виробника.
  • Державний стандарт. Якщо на банці зазначено, що продукт приготований згідно з державним стандартом, це передбачає, що він був виготовлений за чіткими інструкціями. Водночас, якщо консерва була виготовлена за технічними умовами, то рецептуру та технологію приготування виробник міг змінювати на власний розсуд.
  • Склад продукту. Склад консерви має відповідати назві продукту. Тобто, коли на етикетці пишуть, що це банка яловичої тушонки, у складі не повинно бути курячого м'яса або будь-яких сторонніх продуктів. Крім того, у складі не має бути глутаматів натрію, консервантів та інших сумнівних складових. Щоб обрати точно якісний продукт, уважно читайте склад, та звертайте у ньому увагу на порядок інгредієнтів: першими будуть зазначені ті продукти, яких найбільше.
  • Зовнішній вигляд. Найчастіше консерви упаковані в бляшанки, через яку не видно, як виглядає продукт усередині. Попри це при покупці важливо уважно оглянути упакування. Воно має бути цілим, без вм'ятин. Неприпустимо, щоб кришка була здутою, адже будь-які пошкодження на банці можуть спровокувати появу шкідливих мікроорганізмів. Також не зашкодить потрясти баночку і прислухатися до звуків, щоб переконатися, що вона щільно наповнена консервою.
  • Вміст. Запах, колір та смак продуктів повинен відповідати складу консерви, який ви вивчили раніше. Якщо консерва пахнутиме або виглядатиме підозріло, краще відмовитися від куштування, щоб не отруїтися.
  • Купівля. Не варто купувати консерви на ринках чи у магазинах, де не обладнані належні умови зберігання. Навіть якщо продукт був виготовлений з дотриманням усіх норм, неправильне зберігання може призвести до того, що він зіпсується.

Нагадаємо, в умовах війни, особливо, якщо врахувати можливі відключення електроенергії, тушонка може стати у пригоді не один раз. Тим більше, що за рецептом від LVIV.MEDIA зробити її не складно, а зберігати можна довго.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності