«Мисливець за яблуками» відновив 1200 сортів зниклих яблунь

«Мисливець за яблуками» відновив 1200 сортів зниклих яблунь

80-річний американець знайшов і відновив 1200 сортів яблунь, які вже зникли із садів та магазинів.

Друзі називають його «мисливцем за яблуками»

Про це пише bARK.today.

Вісімдесятирічний Том Браун з Америки шукає майже зникаючі сорти яблунь, багато з яких останні у своєму роді. І повертає їх до життя.

Кількість комерційно доступних сортів яблук в світі різко впала з 14 тис. у 1905 році до мізерних 200 менш ніж за століття. І лише 25 із цих сортів зазвичай можна знайти в продуктових магазинах.

Том Браун знайшов і відновив 1200 сортів яблунь, які вже зникли з садів та магазинів.

Він обійшов незліченні вершини пагорбів і долини вздовж гірського хребта Аппалачі, від Джорджії до Пенсільванії, шукаючи «втрачені» сорти реліквії.

Одним із найбільш цінних яблук Брауна є Джуналуска. Це дерево зникло близько 1900 року. Детективна робота допомогла американцю знайти сільський фруктовий сад, який закрився в 1859 році.

Легенда свідчить, що сорт був стандартизований більше двох століть тому індіанцями черокі в Смокі-Маунтінс і названий на честь його найбільшого покровителя, вождя початку 19-го століття.

Легенда свідчить, що яблуко колись було улюбленим на півдні, але зникло приблизно в 1900 році. Браун почав полювати на нього у 2001 році після виявлення згадок у каталозі фруктових садів довоєнної доби у Франкліні, штат Північна Кароліна.

Як справжній детектив, він вирішив знайти фруктовий сад, який закрився в 1859 році. Потім він залучив місцевого власника фруктового саду та листоношу як дослідників.

Ті щодня розпитували по домівках про старі яблуні.

Нарешті літня жінка привела їх до залишків гірського саду, який давно поглинув ліс.

Браун повернувся під час сезону плодоношення та використовував історичні записи, щоб ідентифікувати єдине вузлувате дерево Джуналуска.

Він прищепив прищепу для свого нового природоохоронного саду та почав знову виводити яблуню у світ.

Його пошуки реліквії яблук Аппалачі тривали більше 25 років. Цей інженер-хімік на пенсії самотужки зумів врятувати від вірної смерті понад 1000 сортів яблук, які перебували під загрозою зникнення.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності