• Головна
  • Лайфстайл
  • Як допомогти дитині швидше адаптуватися до дитсадка: поради для батьків

Як допомогти дитині швидше адаптуватися до дитсадка: поради для батьків

Як допомогти дитині швидше адаптуватися до дитсадка: поради для батьків

Адаптація — це час, коли дитина вчиться проводити час без мами, і він може пройти як легко, так і з істериками

Дитячий садок — місце, де батьки не лише можуть залишити свою дитину та зайнятися своїми справами, а й перше місце, де малеча зіштовхується із соціумом. Аби досвід від спілкування з однолітками був позитивним, а похід до садочка спокійним, варто допомогти дитині адаптуватися у новому середовищі. Звісно ж, ця відповідальна місія лежить на плечах батьків. 

Що таке адаптація дитини у дитячому садку

У психології адаптація означає здатність людини пристосовуватися до різних вимог середовища без відчуття внутрішнього дискомфорту і без конфлікту із середовищем. Водночас у дитини, на відміну від дорослого, адаптація проходить складніше, і це нормально, адже у малечі ще не сформована нервова система. Відтак, адаптації варто приділити належну увагу. Адаптацію дитини до дитячого садка варто розпочинати ще до того моменту, як батьки віддають її у садок. Розповідайте дитині про те, що таке дитячий садок, чим діти там займаються, який розпорядок дня мають. Варто пам’ятати, що адаптація — це час, коли дитина вчиться проводити час без мами, і він може пройти як легко, так і з істериками. 

Скільки триває адаптація дитини у дитячому садку

Виділяють легку та важку адаптації до дитсадка. Легка триває до 8 тижнів у нормі, втім через індивідуальні особливості окремої дитини цей процес може проходити довше.Важка адаптація триває до двох місяців. Подекуди дитина взагалі не хоче йти на контакт, стає агресивною та постійно плаче, часто батьки просто відмовляються повністю від дитсадка, якщо бачать, що дитині це дається складно. Та й не всі батьки вміють бути готовими до складних емоційних станів дитини або ж просто розлучитися з нею на час. 

Коли віддавати дитину до дитсадка

Якщо ваша дитина самостійна — ходить на горщик, їсть сама столовим приладдям та може одягнутися, її можна віддавати у садок. Водночас варто пам’ятати, що до трьох років діти більше потребують батьків та зацікавлені у їхній увазі, ніж у спілкування з однолітками. Якщо малюка віддати до дитсадка зарано, то він може отримати психологічну травму.Крім того, бажано, аби дитина мала хороший рівень моторики — сама грається з іграшками, бігає, стрибає та добре говорить. Малечі, яка добре говорить, простіше не тільки порозумітися з іншими дітками, а й пояснити вихователю, що вона хоче. Звісно, є дитсадки, які готові приймати дітей від року — головне аби дошкільний заклад був адаптований до потреб дітей такого віку. Персонал має бути навчений: як міняти підгузки, купати дітей, як одягати, годувати та заспокоювати, як вкладати спати дитину самостійно тощо. Важливим фактором є й психологічний стан батьків, чи готові вони віддати таку маленьку дитину до дитсадка та чи не почувають вони провини з цього приводу.

Як відбувається адаптація в дитячому садку

Слід пам’ятати, що у дитсадку для дитини усе нове — оточення, приміщення та іграшки. Пояснюйте малечі все, що буде відбуватися у садку, розкажіть що таке режим, денний сон та що за ним слідує.Однак не лишайте дитину в перший день на повний день — це обернеться для неї лише стресом. Краще протягом перших декількох днів або навіть тижнів залишати дитину у садку лише на 1-1,5 години. Якщо два тижні дитина успішно проходила в дитячий садок, наступні два тижні можна водити її на 2-3 години, під’єднавши або сніданок, або обід, в залежності від того, що більше збігається з її індивідуальним режимом. Якщо ж є змога водити дитину в дитячий сад на пів дня (до денного сну), це потрібно робити не менше ніж два місяці. Якщо все гаразд, дитина не хворіє і охоче ходить до дитячого садка, можна до кінця другого-третього місяця спробувати залишити малечу на денний сон.Важливо попередити дитину, що ви заберете її після денного сну, а прийти варто завчасно. Зробити це необхідно для того, щоб прокинувшись та одягнувшись, малюк відразу зміг побачити маму, адже малі діти плутають денний і нічний сон. Прокинувшись у дитячому саду, вони не пам'ятають та не розуміють, коли їх сюди привели, і відповідно не знають, коли за ними прийдуть.Приходити за дитиною відразу після сну потрібно протягом 1-2 тижнів. Якщо ви прийшли за дитиною після сну, а вона сказала, що хоче ще разом з усіма грати або йти гуляти, значить варто дитину лишити. Якщо ж малеча не хоче відпускати вас, значить, ви разом йдете додому. Якщо на наступний день дитина не відмовляється йти в дитячий сад, але просить вас не залишати його спати, заберіть його до полудня, а через деякий час за згодою дитини повторіть цю спробу.Якщо в якийсь момент ви бачите ознаки дезадаптації або дитина відмовляється ходити в дитячий сад, потрібно знижувати навантаження або звертатися до фахівців (невролог, психолог, психоневролог).

Хвороби як частина адаптації 

Коли дитина потрапляє у новий соціум, вона може частіше хворіти. В основному заразитися можна гострими респіраторними інфекціями дихальних шляхів. Це пов'язано з широким колом спілкування дитини, що спричиняє високий ризик до захворювань. Однак деякими хворобами, такими як вітрянка чи свинка, все ж краще перехворіти у дитинстві, адже у дорослому віці вони переносяться в рази важче. Проте, віддаючи дитину до дитсадка, варто повідомити персонал про захворюваннями, якими дитина хворіла, та про наявність чи відсутність алергії. Крім того, у дитсадку проводять профілактичні щеплення, а отже ймовірність, що ви його не пропустите, висока. Якщо є змога віддати дитину до дитсадка у будь-яку пору року, краще не робити цього в період з жовтня до квітня — оскільки в цей період дуже розвинена активність респіраторних вірусів, що можуть ускладнити адаптацію дитини.

Ознаки дезадаптації 

У дітей, які погано адаптувалися до дитсадка, перш за все, погіршується сон.  Дитина може почати прокидатися серед ночі, плакати, не прокидаючись, говорити уві сні. Зміна сну — це одна з перших ознак, яка з'являється в результаті психологічного перевантаження при відвідуванні дитячого саду.По-друге, навіть якщо дитина добре їсть вдома, у садочку вона це робити відмовлятиметься. Страх прийти в дитячий сад до сніданку, залишитися там на обід, негативна реакція малюка на запах їжі в дитячому садку — це результат загального стресу, який дитина переживає в адаптаційний період. Якщо не звернути на це увагу вчасно, стрес може довести до блювотної реакції на їжу, пропоновану в дитячому садку.

Як допомогти дитині адаптуватися

Коли до початку відвідування садка ще є час, починайте жити по його режиму. Так дитині буде набагато легше звикнути до дитячого саду. На етапі звикання дотримуйтеся нового режиму і у вихідні.Для легшої адаптації дитини у садочку, віддавайте її краще у теплу пору року, оскільки діти більшість часу проводять на свіжому повітрі, граються у пісочниці та в інші ігри, все це дуже нагадує звичні умови її повсякденного життя.Якщо є можливість, відвідуйте різні додаткові заняття в тому садочку, в який плануєте піти. Дитина почне звикати до обстановки, навчиться діяти самостійно і буде потихеньку відпускати батьків.Такі заняття в дитячих садах, як правило, проводить психолог. Він допоможе розробити індивідуальний план звикання до саду. І до того ж дитині набагато простіше прийти туди, де її буде чекати людина, яку вона добре знає і якій довіряє. На таких заняттях у вас обов'язково буде можливість дуже ненав'язливо познайомитися з вихователями та дітьми, з якими малеча буде разом в одній групі.І головне, не кажіть при дитині нічого негативного про дитсадок, адже вона обов’язково це запам’ятає. Водночас говоріть про садок виключно у хвалебних інтонаціях, але відверто прикрашати теж не варто.Не забувайте й про тактильні прояви любові — обіймайте та цілуйте дитину, і тоді адаптація до дитсадка пройде максимально безболісно. 

Лайфстайл

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності