• Головна
  • Лайфстайл
  • Як поводитись під час грози: правила, які можуть врятувати вам життя

Як поводитись під час грози: правила, які можуть врятувати вам життя

Як поводитись під час грози: правила, які можуть врятувати вам життя

Блискавка запросто може влучати двічі в одне місце.

Учора Львівщиною пройшов сильний буревій. Він знеструмив 300 населених пунктів та потрощив 8 автівок. Загинуло двоє людей. Lviv.Media поспілкувалося з майором служби цивільного захисту ГУ ДСНС України у Львівській області Ігор Курусом про те, що робити, аби максимально вберегтись під час негоди.

“Якщо ви бачите, що розпочався буревій, слід перечекати його у приміщенні. Треба закрити вікна та двері, щоб не залетіла кульова блискавка. Також варто вимкнути усі електроприлади та знаходитись якомога далі від них.  Якщо ви перебуваєте на вулиці — необхідно уникати високих розлогих дерев, не стояти під ними. Також уникайте ліній електропередач та рекламних щитів”, — рекомендує Ігор Курус. 

Фахівець говорить, що кульова блискавка не є розповсюдженим явищем. Проте неможливо передбачити, коли та у що вона може влучити. Також варто вимкнути мобільний телефон, адже він має електромагнітне випромінювання та притягує блискавку. Потрапити блискавка може й у лінії електропередач. Тоді відбуваються стрибки напруги електромережі. Внаслідок цього виникають короткі замикання, електроприлади можуть загорітися. Варто виймати вилку з розетки під час грози. 

“Слід пам’ятати, що блискавка б’є у найвище місце та може потрапити у житловий будинок. У нас вже були зареєстровані такі випадки у Львівській області. Внаслідок цього виникла пожежа. Щоб запобігти займанню, варто встановлювати блискавковідводи”, — говорить майор служби цивільного 

Внутрішня сантехніка, металеві віконні і дверні рами — це ефективні громовідводи, які можуть підвищити безпеку під час грози.Якщо людина перебуває у полі, не варто ховатися під окремими деревами. Вони можуть бути найвищою точкою у полі. Ймовірність того, що блискавка влучить в одне і те саме місце  — досить висока. Щоб сховатися варто знайти заглиблення у землі, постаратися пересидіти негоду там. Також не рекомендується лягати, краще присісти у низовинній ділянці. Якщо блискавка застала вас у водоймі, треба негайно з неї вийти та знайти безпечне місце. Існує міф про те, що до людини, яку вразила блискавка, не можна торкатися. Це, звісно, неправда. Тіло не зберігає електрику, тож передати електричний заряд іншому не може.Патрульна поліція Львівської області рекомендує у негоду не ходити під карнизами будинків. Вони можуть обвалитися.  Якщо вас застала гроза на велосипеді або мотоциклі, припиніть рух та перечекайте грозу на відстані приблизно 30 метрів від них. А з автівкою — навпаки. Не варто покидати її під час грози. Але потрібно закрити вікна та опустити антену.

Лайфстайл

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності