Різдвяні зірки Львова: як їх виготовляють у Шевченківському гаю

Різдвяні зірки Львова: як їх виготовляють у Шевченківському гаю

Розповідаємо, якою буде головна різдвяна зірка Львова цьогоріч

У Музеї народної архітектури і побуту у Львові імені Климентія Шептицького розпочали майструвати різдвяні звізди. У Шевченківському гаю — це вже традиційне заняття. Ще з 2007 року там розпочали створювати зірки, які можна буде побачити на щорічній ході звіздарів 8 січня.

“Ця історія почалася з однієї звізди, яку я знайшла у фондах музею. Я знала, що зірки бувають з фанери чи картону, пофарбовані, а тут я побачила зірку з яскравим орнаментом, незвичну та гарну”, — розповідає завідувачка культурологічного відділу та організаторка фестивалю різдвяних звізд Надія Дзвоник.

Як виявилося, це була зірка відомого народного майстра Володимира Шагала. Саме його робота поклала початок щорічній ході звіздарів у Львові, адже знайшовши незвичну різку Надія Дзвоник вирішила започаткувати фестиваль різдвяних звізд.

“Мені хотілося, щоб цю звізду побачили й інші. Тому ми запросили у музей усіх, хто має зірки, для того, щоб показати, якими вони бувають. На моє здивування тоді сюди прийшли звіздарі, які мали подібні зірки, до тієї, що ми знайшли. Це було нашою знахідкою. Виявилося, що це були майстри з Надсяння. А пан Шагало, який подарував звідзу до фонду, теж був з Надсяння. Після цього ми розпочали робити звізди опуклої форми, проводити майстеркласи. І цьогоріч не виняток”, — каже Надія Дзвоник.

Цієї зими також вперше з часу знахідки у фондах вирішили відтворити зірку Шагала. Тим більше, що нещодавно син майстра — Ігор Шагало презентував музею ескізи звізд, які батько не встиг втілити у життя. Ці зірки також змайструють. Робота над ними вже почалася.

До створення зірок цьогоріч долучилися також звіздар Богдан Новак та учень Володимира Шагала — Григорій Козій.

“Я завжди брав участь у вертепі, робив до нього звізди. Одного разу почув про майстра Шагала і вирішив повчитися у нього. Спеціально їздив до Шагала у Нижанковичі, щоб навчитися”, — ділиться Григорій Козій.

Крім того, допомагатимуть майстрам учні школи №28 та вихованці Родинного дому “Боско”, громадської організації “Українська Молодь – Христові” та товариство “Кіш”.

Наразі вже зробили каркаси зірок, пізніше їх декоруватимуть. Головна особливість різдвяних звізд Шагала у тому, що ці зірки мають велику сферу та зовсім маленькі ріжки. Також ці зірки надзвичайно легкі, їх можна втримати однією рукою.

“Матеріал для звізд спеціально обирають легкий, тяжких порід дерева не використовують. Найчастіше роблять з дуба, бо він добре гнеться та цупкий”, — пояснює майстер Богдан Новак.

Згодом зірки прикрашатимуть тканиною, папером та розмальовуватимуть. Також одну з зірок роблять не колядницькою, а виставковою. Уже готові зірки можна буде побачити на ході звіздарів.

Лайфстайл

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності