• Головна
  • Інтерв'ю
  • Історія чемпіона-важкоатлета з Львівщини, який встановив 4 світові рекорди

Історія чемпіона-важкоатлета з Львівщини, який встановив 4 світові рекорди

Історія чемпіона-важкоатлета з Львівщини, який встановив 4 світові рекорди

Важкоатлет виборов три золотих медалі на турнірі

20-річний спортсмен з Львівщини Богдан Гоза 9 травня цього року виборов одразу три золотих медалі на чемпіонаті світу з важкої атлетики серед юніорів. Хлопець показав найкращий результат у ривку і в поштовху та став чемпіоном у своїй ваговій категорії до 109 кг.

Lviv.Media поспілкувалося із Богданом та дізналося детальніше історію його успіху, а також те, як підтримували Україну на світовій першості.

Приклад брата

Богдан Гоза родом з Жидачева. Тут він проживає та тренується.

Хлопець займається важкою атлетикою з 8 років. Він пішов слідами брата, який надихнув його займатися спортом. Брат став чемпіоном Європи серед юніорів та учасником Олімпійських ігор.

"Брат старший на 6 років. Він перший почав займатися цим спортом, а я вже підтягнувся за ним. Він брав мене з собою в зал, аби мені не було нудно. А я дивився, як він тренується, і теж захотів стати штангістом", — пригадує Богдан.

Хлопець додає, що завжди мав мрію перевершити брата, що йому і вдалося уже зробити.

Рекордсмен та абсолютний чемпіон

Чемпіонат світу проводили на початку травня у Греції, у місті Іракліон, що на острові Крит. До речі, на нього не допустили до участі росіян та білорусів.

На світовій першості змагалися у двох дисциплінах: ривок та поштовх. У ривку Богдан встановив світовий рекорд серед юніорів, який став уже третім на його рахунку, однак не останнім на цьому турнірі.

"Свій перший світовий рекорд я поставив у Ташкенті, Узбекистан. Я побив рекорд спортсмена, який став олімпійським чемпіоном. У Фінляндії того року я оновив свій же світовий рекорд. Після третього на крайньому чемпіонаті світу я поставив і свій четвертий світовий рекорд серед юніорів. До цього було 8-10 рекордів серед кадетів (до 17 років)", — розповідає спортсмен.

3/3

На цьому чемпіонаті світу можна було виграти максимум три медалі. Богдан виборов усі три "золота" та став абсолютним чемпіоном зі званням найсильнішого у світі серед юніорів.

"Відчував неймовірні емоції. До цього я вже був абсолютним чемпіоном, але Європи. Але стати абсолютним чемпіоном світу, це щось, був дуже радий", — каже спортсмен.

Україна та світ

Попри воєнний стан та обмеження для чоловіків призовного віку, закордон спортсмени виїхали без проблем, адже мали відповідний дозвіл від Міністерства молоді і спорту.

"Коли спортсмени змаганнях рівня світової першості ходять у формі збірної України, вся планета дізнається про нас. Навіть прості люди, з якими зустрічалися поза змаганнями, часто казали нам "Слава Україні". Тепер цей слоган знає кожен. Усі вірять в нашу перемогу і підтримують нас", — пояснює Богдан.

Спортсмени привезли прапор у знак підтримки хлопців з ЗСУ та підняли його на подіумі. Багато знайомих на передовій почали отримувати звернення із словами підтримки.

Порада

Юний чемпіон поділився своїм баченням того, що потрібно важкоатлету для того, аби досягти успіху.

"Має бути впертість та цілеспрямованість. І дуже важливо, це розум. Щоб людина розуміла, до чого вона йде, що їй треба, чого вона хоче.  Щоразу "додавала кілограми до своєї мрії". Все іде від голови. Не буває дурних чемпіонів", — підсумовує Богдан Гоза.

Нагадаємо, збірна України зібрала 138 медалей на Дефлімпійських іграх у Бразилії.

Інтерв'ю

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності