На Львівщині презентували роботу Орівської вітроелектростанції

Орівська ВЕС

Вона покриває близько 5% споживання електроенергії всієї області

У середу, 18 вересня, в селі Орів Дрогобицького району урочисто презентували вітрову електростанцію (ВЕС). Загальна вартість проєкту 75 млн євро. Це спільний проєкт української компанії “Еко-Оптіма” та чеської MND, яка належить до інвестиційної групи одного з найуспішніших чеських підприємців Карела Комарека. До участі в кредитуванні був залучений й український Укрексімбанк.

компаній “Еко-Оптіма” Степан Козицький, десять турбін вітроелектростанції мають потужність до 60 МВт, очікуване виробництво електроенергії – 168 млн кВт-год в рік. Це покриває 5% енергетичних потреб Львівщини. Будівництво вітрової електростанції розпочалося у вересні 2021 року і мало завершитися у серпні наступного року, проте російська агресія внесла свої корективи у графік робіт.

За словами директорки з енергетики в MND Яни Хамршмідової, найбільшою проблемою стали труднощі з логістикою, адже обладнання надходило в Україну з кількох європейських країн. Загалом це були сотні вантажів, найдовший з яких мав довжину 72 метри, а найважчий – 80 тонн. Не всі постачальники погоджувалися відправляти свою продукцію в країну, в якій йде війна. Однак завдяки співпраці з українськими партнерами ці труднощі вдалося подолати.

Діяльність Орівської ВЕС забезпечить електроенергією понад 45 000 домогосподарств, зазначив начальник Львівської ОВА Максим Козицький. Для порівняння: для того, щоб виробити таку кількість електроенергії, потрібно протягом року спалити понад 120 тисяч тонн вугілля. “Гадаю, що завдяки урядовим програмам щодо фінансування, кредитування “зеленої енергетики”. можливість брати кредити в українських банках, у Львівській області буде реалізований ще не один такий проєкт”, — зазначив очільник Львівщини. Він також висловив впевненість, що чим більше таких децентралізованих джерел енергії буде на Львівщині, тим вищою буде ймовірність того, що області вдасться уникнути блекауту.

Максим Козицький вважає, що реалізація інвестиційного проєкту з будівництва Орівської ВЕС засвідчила, що Львівщина є інвестиційно привабливою для іноземних партнерів навіть під час війни. З ним погодився й урядовий уповноважений з питань відбудови України Томаш Копецький. “Для нас проєкт Орівської ВЕС є прикладом того, що ми хочем співпрацювати за нашими українськими партнерами зараз і на майбутнє”, — відзначив він.

На подальшу співпрацю з чеськими і загалом іноземними партнерами розраховує й керівництво “Еко-Оптіми”. За словами Степана Козицького, наступного року компанія планує реалізувати на Сокальщині проєкт на 40 МВт, а загалом до 2027 року — додатково 165 МВт.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності