• Головна
  • Енергетика
  • Угорщина просить ЄС на рік продовжити виняток із санкцій проти РФ щодо нафти

Угорщина просить ЄС на рік продовжити виняток із санкцій проти РФ щодо нафти

Угорщина просить ЄС на рік продовжити виняток із санкцій проти РФ щодо нафти

Угорці кажуть, що за цей період можуть організувати подальший перехід на неросійську нафту

Угорщина звернеться до Європейського Союзу з проханням продовжити на один рік виняток із санкцій проти Росії, що дозволяє нафтопереробному заводу Slovnaft експортувати продукцію, перероблену з російської нафти, до Чехії.

Про це 3 липня заявив міністр закордонних справ Угорщини Петер Сіярто, пише Reuters.

За його словами, енергетичній групі MOL Угорщини потрібен ще один рік, щоб завершити інвестиції на словацькому нафтопереробному заводі Slovnaft, які б дозволили подальший перехід на неросійську нафту.

«Щоб провести ці інвестиції потрібен ще один рік, тому ми просимо ЄС продовжити на рік звільнення від санкцій, яке дозволяє MOL і Slovnaft, що входить до групи, експортувати продукти, перероблені з російської нафти, до Чехії», — зазначив Сіярто.

Так, MOL володіє нафтопереробними заводами в Угорщині та Словаччині, які не мають виходу до моря. Обидва з них живляться від південного відгалуження нафтопроводу «Дружба». Зокрема, Словаччина отримує майже всю сиру нафту з Росії через нафтопровід «Дружба», але цього року планує скоротити цю частку.

Натомість голова та головний виконавчий директор MOL Жолт Хернаді у квітні казав, що за рахунок коштів Євросоюзу MOL планує частково профінансувати 500-700 млн доларів технологічних інвестицій, необхідних для диверсифікації своїх нафтопереробних заводів на Дунаї і Slovnaft щодо використання нафти марки Urals.

«Ми хотіли б мати можливість вільно вирішувати наприкінці 2025 року, коли, скільки і якого типу нафти ми хочемо постачати на який НПЗ», — заявив тоді Ернаді.

Нагадаємо, прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан виступив проти плану Єврокомісії щодо надання Україні більшої фінансової підтримки.

Енергетики

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності