• Головна
  • Енергетика
  • 1,5 мільйона спроб за рік: заступник міністра про кібератаки на енергосектор України

1,5 мільйона спроб за рік: заступник міністра про кібератаки на енергосектор України

1,5 мільйона спроб за рік: заступник міністра про кібератаки на енергосектор України

За минулий рік зафіксовано понад 1,5 мільйона блокувань спроб атакувати галузь

Міністерство енергетики України активно співпрацює з підприємствами паливно-енергетичного комплексу і відповідними спецслужбами для координації зусиль у протидії кіберзагрозам енергосектору.

На цьому наголосив заступник міністра енергетики України Фарід Сафаров під час онлайн-виступу на регіональному засіданні Національного кластера кібербезпеки, повідомляє пресслужба Міненерго.

Заступник міністра зазначив, що енергетичний сектор України став однією з ключових цілей ворога, на який спрямовані не тільки фізичні атаки із застосуванням різних видів озброєння, але і кібератаки.

«Енергетика стала другим плацдармом ведення війни, і кібератаки - повноцінна складова цієї агресії. Енергетичний сектор України зазнавав російських кібератак і до 24 лютого 2022, але з початком повномасштабного вторгнення кількість атак істотно зросла. Центром оперативної безпеки оператора системи передачі за минулий рік зафіксовано понад 1,5 мільйона відповідних блокувань спроб атакувати галузь», - повідомив Фарід Сафаров.

Він акцентував, що насамперед ворог атакує операторів систем розподілу та оператора системи передачі.

Фарід Сафаров підкреслив, що Міненерго працює у сфері кібербезпеки у таких напрямках, як кіберзахист і кібердипломатія, а також координує діяльність операторів критичної інфраструктури в цих сферах. Така координація здійснюється у взаємодії зі спеціалізованими органами - СБУ та Держспецзв’язком і спрямована на нейтралізацію різних видів джерел кіберзагроз, а також на захист людей, технологічних процесів та інформаційних технологій.

Міністерство затвердило перелік об’єктів критичної інфраструктури паливно-енергетичного комплексу та окремо - перелік об’єктів критичної інформаційної інфраструктури з метою реалізації заходів щодо фізичного та кіберзахисту таких об'єктів.

Крім того, розроблено проєкт розпорядження Кабінету Міністрів України «Про деякі питання діяльності галузевих центрів кібербезпеки паливно-енергетичного комплексу України», яким планують визначити кіберцентри НЕК «Укренерго» та НАК «Нафтогаз України» галузевими центрами кібербезпеки електроенергетики та нафтогазового комплексів України.

Міненерго здійснює цілодобовий моніторинг кіберзахисту власних інформаційно-комунікаційних систем, а також співпрацює зі Службою безпеки України, Національним координаційним центром кібербезпеки РНБО України, відповідними підрозділами Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України при розв'язанні питань своєчасного виявлення та реагування на кіберінциденти/кібератаки.

Нагадаємо, російські диверсанти націлені на Україну, яка є світовим лідером у сфері чистої енергії. Вони зламують вразливі системи вітрової та сонячної енергії. Також зловмисники вибивають цифрові енергетичні мережі. Вони сіють хаос й це є кошмаром для європейських лідерів.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності