• Головна
  • Економіка
  • Кабмін вдосконалив процедуру торгівлі автомобілями через авторинки

Кабмін вдосконалив процедуру торгівлі автомобілями через авторинки

Кабмін вдосконалив процедуру комісійної торгівлі автомобілями через авторинки

Нова постанова зобов’язує вказувати реальну вартість авто

Кабінет міністрів України прийняв нову постанову, відповідно до якої авторинки чи торгівельні організації, які є посередниками під час купівлі-продажу авто, відтепер зобовʼязані вказувати у документах ціну автомобіля відповідно до експертної оцінки. Раніше таку оцінку робили зі слів продавця (попереднього власника) авто. Про це повідомила пресслужба Кабміну у вівторок, 30 жовтня.

Продаж від двох легкових автомобілів у рік обкладається податком на прибуток на 2-й автомобіль 5%, а на 3-й в рік та більше – 18%. Реалізація першого транспортного засобу впродовж року – без податку. Коли продавець реалізовує легковий автомобіль (від двох і більше) або вантажний у сервісних центрах МВС України — обов’язковою вимогою є надання довідки про середню вартість або експертну оцінку вартості транспортного засобу. Таким чином, податки сплачуються повною мірою.

“Натомість продаж транспортних засобів торгівельними організаціями здійснюється на основі вартості “зі слів продавця”. У результаті маємо непоодинокі випадки продажу автомобілів бізнес або преміумкласу за значно заниженою вартістю. Наприклад, якщо особа продає другий у році легковий транспортний засіб у сервісному центрі МВС, то з наявністю довідки про середню ринкову вартість його оцінять в 450 тис. грн, і податок 5 % становитиме 22,5 тис. грн. Натомість торгівельна організація оцінює не на основі офіційного документа, а “зі слів продавця”, наприклад 15 тис. грн, і сплачує податок 750 грн”, — написав у Facebook заступник міністра внутрішніх справ Богдан Драп’ятий.

Бюджет недорахувався приблизно 4,5 млрд грн податків

Відтак держава не доотримувала мільярдні податки. “Законодавці перерахували, що за 2023 рік через торгівельні організації реалізували близько 470 тис. автомобілів. І через реальне заниження ціни на автівку державний бюджет недорахувався приблизно 4,5 млрд грн податків. Коли на машини преміумкласу дворічної давнини, у які до того ж є гарантія, пишуть що у неї зламаний мотор, то це роблять, щоб зменшити ціну і відповідно заплатити менший податок” — зазначив у коментарі для LVIV.MEDIA керівник одного з Територіальних сервісних центрів МВС у Львові Юрій-Володимир Климко.

До слова, станом на серпень 2024 року в Україні функціонує 3,5 тис. суб’єктів, які здійснюють гуртову та роздрібну торгівлю транспортними засобами.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності