• Головна
  • Економіка
  • Українцям пропонують безвідсоткові кредити на виробництво електроенергії

Українцям пропонують безвідсоткові кредити на виробництво електроенергії

Енергонезалежність

Під 0% можна позичити до 480 тис. грн на термін до 10 років

В Україні почали працювати фінансові програми для підвищення енергонезалежності споживачів. Зокрема, громадянам пропонують кредит під 0% для придбання обладнання для виробицтва електроенергії. Про це 22 липня повідомило Міністерство енергетики України.

Кожен, хто бажає придбати сонячні панелі з системами накопичення електроенергії або вітрові установки, може отримати кредит, за яким держава повністю компенсує відсоткову ставку впродовж терміну кредитування. Сума кредиту — до 480 тисяч гривень.Термін кредитування — 10 років. Для отримання кредиту можна звернутись до «Приватбанку», «Ощадбанку», «Укргазбанку», «Сенс Банку», банку «Глобус». Кількість банків-партнерів програми збільшуватиметься, наразі над цим працює Фонд розвитку підприємництва.

Пільгові кредити для ЖБК та ОСББ

Крім того, за програмою «Доступні кредити 5-7-9» ОСББ та ЖБК можуть отримати кредит у розмірі до 5 млн гривень терміном до 5 років під 7% річних. За ці кошти можна придбати та встановити сонячні панелі, інвертори, системи зберігання електроенергії та інше допоміжне обладнання. Щоб скористатись програмою, треба подати заявку до одного із 46 банків, які співпрацюють з державою за програмою «Доступні кредити 5-7-9».

В уряді наголошують що ця кредитна програма може застосовуватись у комплексі із програмою «ГрінДІМ», запровадженою раніше у травні. За нею держава компенсує до 70% вартості обладнання сонячних електростанцій або теплових насосів, придбаних ОСББ та ЖБК. Максимальна сума компенсації: до 1 млн грн на встановлення СЕС, до 2 млн грн – на встановлення теплових насосів, до 3 млн грн — якщо одночасно встановлюється СЕС і тепловий насос. Для участі у програмі «ГрінДІМ» необхідно звернутись до Фонду енергоефективності. 

Також за програмою «Доступні кредити 5-7-9» підприємці та бізнес можуть придбати і встановити газотурбінні, газопоршневі чи біогазові генерувальні установки. Максимальна сума кредиту становить до 150 млн гривень, а термін кредитування – до 10 років.

Уряд також спростив регуляцію будівництва, підключення до газових, теплових та електромереж об’єктів малої генерації. Відтепер це можна зробити швидше та з меншим пакетом документів.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності