• Головна
  • Економіка
  • Комітет ВРУ схвалив законопроєкт про посилення контролю за гральним бізнесом

Комітет ВРУ схвалив законопроєкт про посилення контролю за гральним бізнесом

Комітет схвалив закон про контроль за гральним бізнесом — LVIV.MEDIA

Законопроєкт, зокрема, введе обмеження на рекламу азартних ігор. Дотримання закону буде контролювати відповідний орган. Окрім цього, врегулюють участь військових в азартних іграх

Комітет Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики схвалив законопроєкт №9256д про ліквідацію Комісії з регулювання азартних ігор та лотерей (КРАІЛ) та посилення контролю за гральним бізнесом. Про це повідомив у четвер, 4 квітня, народний депутат Ярослав Железняк.

“За основу — одноголосно весь комітет,” — зазначив нардеп Железняк. Окрім цього наголосив, що одночасно з посиленням контролю над легальним бізнесом слід боротися із роботою в тіні.

“Інакше обмеження можуть штовхнути частини людей в тінь, що не є метою закону. Тому будемо давати норми, щоб ще обмежити фінансові шлюзи,” — наголосив Железняк.

Що передбачає законопроєкт?

Проєкт передбачає ліквідацію КРАІЛ   та передачу її функцій Міністерству цифрової трансформації України. Окрім цього, введення обмежень на рекламу азартних ігор. А саме:

  1. Заборона реклами на телебаченні, радіо, в друкованих ЗМІ, в Інтернеті, на транспорті, в місцях проведення масових заходів, на платформах спільного доступу до відео та інформації.
  2. Заборона участі в рекламі азартних ігор осіб, які не досягли 21-річного віку, волонтерів, військовослужбовців, популярних осіб, спортсменів, лікарів.
  3. Заборона використання тематики, пов’язаної з війною, для реклами азартних ігор.

Також будуть спеціальний орган буде стежити за сайтами та мобільними додатками, які пропонують азартні ігри без ліцензії. Якщо відповідний орган виявить нелегального власника сайту чи додатку, то він зобов'язаний протягом 3 днів заблокувати доступ до сайту чи додатку. Хостинг-провайдер або платформа, де розміщений нелегальний сайт/додаток, також зобов'язані заблокувати доступ до нього з України. Якщо власник сайту/додатку або хостинг-провайдер не виконають вимоги, до них можуть застосувати санкції за порушення закону.

Врегулювання участі військових в азартних іграх

Щодо участі військових в азартних іграх, законопроєкт передає повноваження обмежувати участь військових уряду, який зможе регулювати ситуацію: “На період дії воєнного стану обмеження участі військовослужбовців в азартних іграх здійснюється шляхом внесення до Реєстру осіб, яким обмежено доступ до участі в азартних іграх, у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України”

Доступ до нелегальних сайтів/додатків блокуватимуть

Національний центр оперативно-технічного управління електронними комунікаційними мережами України отримає рішення про блокування та заблокує доступ до доменних імен сайтів-порушників. Відповідно, банки та інші платіжні системи не зможуть обробляти платежі за нелегальні азартні ігри.

До слова, законопроєкт №9256д надалі має розглянути Верховна Рада України.

Нагадаємо, нещодавно військовий створив петицію про обмеження роботи онлайн-казино. На цю петицію відреагував президент Зеленський. Окрім цього, в Україні за рік різко зросла кількість залежних від азартних ігор.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності