Україна до кінця року отримає 69 міні-ТЕЦ для шкіл та лікарень

Міні-ТЕЦ може вміститися навіть у невеликій котельні, фото gromada.group

Міні-теплоелектроцентралі забезпечуватимуть теплом та електроенергією школи й лікарні на випадок блекаутів

Україна за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) до кінця 2023 року отримає 69 когенераційних газопоршневих установок малої та середньої потужності, які одночасно вироблятимуть тепло та електроенергію, повідомив у четвер, 7 грудня, прем'єр-міністр Денис Шмигаль. За його словами, уряд спростив процедуру їхнього підключення, скасувавши низку дозвільних процедур.

Як розповів голова уряду, міні-ТЕЦ будуть використовуватися для забезпечення безперебійного електроживлення шкіл, лікарень та об’єктів критичної інфраструктури.

«Ці установки створять резерв потужності на випадки екстреного відключення електропостачання й водночас децентралізують генерацію. Вже цієї зими будемо мати позитивний результат від їх експлуатації», — зазначив він.

Когенерація — це одночасне вироблення теплової та електричної енергії. Такі газопоршневі установки використовують газоподібне паливо, яке згоряє у двигуні і приводить в рух поршні. Механічна енергія передається через вал до генератора, який своєю чергою виробляє електроенергію. При виробленні електричної енергії в когенераційній установці паралельно виділяється тепло, яке також можна використовувати.

Раніше у Міністерстві енергетики припустили, що Росія відновить удари по енергетичній інфраструктурі з настанням холодів, а в Головному управлінні розвідки Міноборони зазначили, що найважча частина зими ще попереду, тому Україні потрібне посилення для протиповітряної оборони.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності