В Україні обмежать ставку мікрокредитів до 1% на день

Фото Emil Kalibradov

Зараз ставка може сягати понад 1000 відсотків річних

Верховна Рада України 21 вересня 2023 року прийняла у першому читанні закон, що встановлює обмеження на вартість мікрокредитів.

Інформація про це опублікована на офіційному сайті ВРУ. “За” проголосували 243 народні депутати. Законопроєкт підтримали всі фракції парламенту крім фракції ВО “Батьківщина”.

Цей закон запроваджує показник "денна процентна ставка за споживчим кредитом" та встановлює його максимальний розмір на рівні 1% у день від загального розміру кредиту. Окрім того, в законі передбачені додаткові обмеження:

  • У договорі про споживчий кредит має бути інформація про денну процентну ставку
  • Заборонено вимагати сплати будь-яких платежів, не зазначених у договорі про споживчий кредит
  • Нацбанк отримує повноваження встановлювати додаткові вимоги до оцінки кредитоспроможності позичальників
  • Кредитодавці зобов’язані передавати інформацію щодо всіх споживчих кредитів незалежно від їх суми хоча б до одного з бюро кредитних історій
  • У договорах про споживчий кредит заборонено встановлювати умову про продовження в односторонньому порядку строку користування кредитом

Автори законопроєкту пояснюють потребу у такому законі надто високою вартістю мікрокредитів. За інформацією Національного банку України, денна ставка може сягати 5% в день, а середня річна процентна ставка – понад 1 000% річних.

“Середній розмір позики, яку бере людина в мікрофінансовій компанії, становить 5000 грн з денною ставкою 2,5% (середня ставка по цьому сегменту ринку). Через 14 днів, що є найбільш популярним терміном кредитування, людина має повернути кошти на загальну суму 6750 грн. Тобто, вартість кредитних коштів у грошовому вимірі становить 1750 грн”, — йдеться у пояснювальній записці до законопроєкту.

Крім того, високі процентні ставки спонукають кредитодавців до високоризикового кредитування. Надавачі "кредитів до зарплати" заходять у замкнене коло: значні збитки від неповернутих кредитів змушують їх підвищувати ставки, а високі ставки тягнуть за собою високий рівень неповернень.

Зараз закон про обмеження вартості мікрокредитів прийнятий за основу. Парламент ще має розглянути його у другому читанні, яке передбачає внесення змін, та прийняти в цілому. Далі закон має підписати Президент України. Лише після цього рішення парламенту вступить у дію.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності