Від початку війни українці в Польщі відкрили майже 30 тис. бізнесів

бізнес
Фото: Freepik

Найбільше компаній відкрито у будівельній сфері

Від початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну українці відкрили у Польщі майже 30 тис. бізнесів.

Про це повідомляє Польський економічний інститут.

Зокрема, у 2022 році українці заснували у Польщі майже 16 тис. бізнесів, що становить 6% від усіх створених минулого року. За першу половину цього року українці відкрили майже 14 тис. бізнесів, що майже стільки ж, скільки було зареєстровано торік. Майже кожна 10 створена компанія у сусідній державі була українською.

«Від початку війни в Україні до кінця червня 2023 року в базі даних CEIDG було зареєстровано 29,4 тисячі українських ФОПів. Домінуючими галузями є будівництво, інформація та комунікації, а також послуги», - йдеться у повідомленні.

У січні 2022 року громадяни України відкрили в Польщі лише 188 суб'єктів підприємницької діяльності. Таку ж кількість було зареєстровано і в лютому 2022 року. Після початку повномасштабного вторгнення ситуація кардинально змінилася. У квітні 2022 року, порівняно з березнем, кількість підприємств зросла майже втричі, а з травня минулого року щомісяця реєструвалося не менше 1 тис. нових підприємств.

«З жовтня по грудень 2022 року ми спостерігали зниження темпів створення нових компаній, але 2023 рік приніс рекордні обсяги. У першому півріччі 2023 року зареєстровано 13,9 тис. нових українських компаній, що становило аж 87%», – зазначає Катажина Дембковська, керівник групи економічного прогнозування Польського економічного інституту.

Цього року українці щомісяця відкривають по 2 тис. нових бізнесів у Польщі. Зараз на українців припадає 67% індивідуальних підприємців у Польщі відкритих у першому півріччі 2023 року.

Більш ніж половина (61%) іноземних ФОПів, зареєстрованих у період з січня 2022 року по червень 2023 року, мають власника з українським громадянством. У 2022 році компанії, засновані громадянами України, становили 57% компаній, відкритих іноземцями в Польщі, а в першій половині 2023 року - майже 67%.

23% відкритих українських бізнеси у Польщі – це будівельні компанії, 18% працюють у сфері інформації та комунікації, а 14% - надання послуг.

«Серед 7,2 тис. будівельних компаній, які наразі працюють у Польщі, лідирують компанії, що займаються виконанням оздоблювальних робіт (29%) та будівельними роботами, пов'язаними зі зведенням будівель (18%). З 5500 компаній у секторі ІТ та комунікацій 77% займаються діяльністю, пов'язаною з програмним забезпеченням. А серед інших видів діяльності у сфері послуг, де працюють 4,3 тисячі українських компаній, 85% - це перукарські та косметичні послуги», - повідомляє Олександра Вейт-Книжевська, старший аналітик групи економічного прогнозування Інституту.

Зазначається, що українські компанії продовжують створюватися і вести бізнес у Польщі. Торік та у першій половині 2023-го було закрито 933 компанії, що становить лише близько 3% від усіх українських підприємств, створених за цей час. 

Нагадаємо, у Львові 17 липня у рамках проєкту «Польський сервіс відбудови України» обговорювали аспекти післявоєнної відбудови України. Зокрема, на Львівщині неймовірні можливості для польського бізнесу. Детальніше про це читайте за посиланням.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності