• Головна
  • Економіка
  • Скасування податкових пільг та повернення перевірок: Комітет підтримав законопроєкт

Скасування податкових пільг та повернення перевірок: Комітет підтримав законопроєкт

гроші
Фото: Freepik

Ухвалення цього законопроєкту є однією з вимог МВФ

Комітет Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики підтримав запропоновану нову редакцію законопроєкту №8401, яким передбачається скасування єдиного податку за ставкою 2% та повернення податкових перевірок.

Про це повідомив народний депутат Ярослав Железняк.

Власне, в оновленій редакції депутати внесли деякі оновлення. Так, передбачається, що документальні планові перевірки можуть бути включені виключно для підприємців, які здійснюють діяльність у сфері:

  • виробництва та/або реалізації підакцизної продукції
  • організації та проведення азартних ігор в Україні (гральний бізнес)
  • надають фінансові, платіжні послуги.

Окрім того, документом пропонується звільнити від відповідальності за порушення вимог у сфері РРО, вчинені у період з 1 січня 2022 року до 1 жовтня 2023 року. Зазначається, що законопроєкт №8401 приймуть вже найближчими днями, а запрацюють нові норми з 1 серпня.

«Це ті зміни про які вчора ми домовилися на засіданні фракцій. Все інше залишається як було і норми вступають у силу з 01 серпня, включаючи скасування 2% ФОП», - написав Ярослав Железняк.

Попри це депутат написав, що така редакція законопроєкту може бути не прийнятна для МВФ, через те, що порушуються відразу три пункти:

  • строк впровадження скасовування 2% 01 серпня (а не 01 липня);
  • залишаємо для більшості субʼєктів мораторій на перевірки;
  • по факту впровадження РРО переносимо до 01 жовтня (а не 01 липня).

Зазначимо, що ухвалення цього законопроєкту є однією з вимог МВФ у рамках Меморандуму нової Моніторингової програми України.

Як йшлосяу пояснювальній записці, скасування застосування спрощеної системи оподаткування у вигляді єдиного податку у розмірі 2% від суми доходу дозволить додатково залучити у 2023 році до бюджетів близько 8 млрд гривень.

Нагадаємо, в Україні планують збільшити мінімальну заробіну плату. У 2024 році планують підвищити розмір мінімалки з 6700 гривень до 7651 гривні. Така пропозиція прозвучала на засіданні спільної робочої комісії з підготовки пропозицій щодо встановлення розміру мінімальної заробітної плати.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності