У НБУ розповіли, гривні якого номіналу найчастіше підробляють

У НБУ розповіли, гривні якого номіналу найчастіше підробляють

«Улюбленою» банкнотою для фальшивомонетників залишається купюра номіналом 500 грн.

У Нацбанку нагадали, що в Україні продовжують орудувати фальшивомонетники та можливість отримати на руки фальшиві гроші залишається.

Як розповіли в НБУ, за підсумками 2022 року на 1 млн справжніх купюр припадало близько 2,2 підроблених.

Водночас регулятор зазначив, що останнім часом активність зловмисників дещо знизилася, що, однак, не виключає ризиків.

Говорячи про фальшиві банкноти, в НБУ зазначили, що «улюбленою» банкнотою для фальшивомонетників залишається купюра номіналом 500 грн. Найчастіше підробляють банкноти старого зразка.

Це - 39% від загальної кількості вилучених підробок у 2022 році, - зазначили в Нацбанку.

Далі за популярністю серед зловмисників - 200 і 100 грн.

У НБУ закликали українців бути пильними та частіше звертати увагу на купюри. зокрема, перевіряти їх на справжність на дотик.

Пальцями можна перевірити рельєфність банкноти, а розмістивши її проти світла роздивитися водяні знаки, - нагадали в Нацбанку.

Також, за словами експертів, перевірити справжність купюри можна і змінюючи кут її нахилу. При цьому, зображення на банкноті, виконані оптично-змінними фарбами, змінюють колір під час розгляду банкноти під різними кутами зору і мають кінетичний ефект (під час зміни кута нахилу банкноти змінюється напрямок руху фонового зображення стрічки).

Крім того, слід пам'ятати, що полімерна захисна стрічка відповідного кольору містить зображення цифрового позначення номіналу банкноти та графічного знака гривні, - зазначає регулятор.

Нагадаємо поліція Львівської області затримала 21-річного львів’янина, який реалізовував підроблені талони на пальне а також розміщував у мережі Інтернет оголошення про продаж ігрових приставок та комплектуючих до комп’ютерної техніки, які не реалізовував та привласнював гроші клієнтів.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності