Українців попередили про подорожчання продуктів: що зросте у ціні

магазин
Фото: Freepik

Експерти радять не створювати ажіотаж та наперед купити потрібні продукти

Експерти прогнозують зростання цін на продукти до Великодня на 10-15%. Дорожчими стане м’ясо, молочна продукція та яйця.

Про це розповіли експерти у телепрограмі «Сніданок 1+1».

Православна Пасха у 2023 році відзначатиметься 16 квітня,  а у католиків Великдень цьогоріч відзначатиметься на тиждень раніше — 9 квітня. Українцям радять закупити традиційні продукти до великоднього столу наперед. Зокрема, одним з фактором підвищення ціни буде передсвятковий ажіотаж.

Попри це, економіст Олег Пензин зазначає, цьогоріч ціни перед Великоднем не зростуть настільки, як минулого року. Причиною цьому є бойові дії на території України.

«Безперечно, я думаю, що в усіх виробників продовольства буде бажання підняти ціни. Але ніхто сьогодні не платитиме 150 грн за десяток яєць або 200 грн/кг помідорів. Тому що немає таких грошей у людей. Тому це буде основним стримуючим фактором росту цін у цьому році», — прокоментував ситуацію економіст Олег Пензин.

Нагадаємо, у порівнянні з лютим 2022 року споживчі ціни на товари і послуги зросли 24,9%. З початку 2023-го інфляція на споживчому ринку становила 1,5%. Базова інфляція з початку року становила 1,2%. Продукти харчування та безалкогольні напої за рік зросли у ціні на 31,8%. Про те, що найбільше подорожчало, читайте за посиланням.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності