• Головна
  • Економіка
  • У Раді зареєстрували законопроєкт щодо націоналізації банків підсанкційних власників

У Раді зареєстрували законопроєкт щодо націоналізації банків підсанкційних власників

Текст законопроєкту та супровідні документи поки що не оприлюднено

У Верховній Раді України зареєстрували законопроєкт  №9107 щодо удосконалення процедури виведення з ринку банку в умовах воєнного часу.

Про це повідомив народний депутат Ярослав Железняк.

Ініціаторами законопроєкту стали народні Данило Гетманцев, Ярослав Железняк, Олексій Леонов, Вікторія Кінзбурська та Ірина Аллахвердієва. Текст законопроєкту та супровідні документи поки що не оприлюднено.

Зокрема, як раніше заявляв голова Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетьманцев, на сьогодні потрібно встановити пряму заборону підсанкційним особам набувати та збільшувати істотну участь у банках України.

Також, необхідно запровадити правові підстави для прийняття Нацбанком рішень про таку заборону в разі наявності певного наміру підсанкційними особами.

Відтак, законопроєктом пропонується надати НБУ повноваження за певних обставин, пов’язаних із застосуванням санкцій до банку та/або власників істотної участі у банку, прийняти рішення про:

  • заборону підсанкційній особі (фізичній та/або юридичній особі) набувати або збільшувати істотну участь в банку;
  • відкликання банківської ліцензії та ліквідацію банку (що не визначений системно важливим) або про виведення з ринку системно важливого банку.

Зазначимо, раніше, як писала Економічна Правда, Національний банк України написав та передав на розгляд парламенту законопроєкт, ухвалення якого дозволить державі націоналізувати «Сенс Банк». Ключова зміна, яку пропонує НБУ — зобов’язати регулятор визнавати банк неплатоспроможним та виводити його з ринку у разі, якщо проти власників такої установи застосовано українські та міжнародні санкції.

Нагадаємо, АТ «АЙБОКС БАНК» вдалося відновити свою роботу. Зокрема, раніше Національний банк України відкликав банківську ліцензію та збирався ліквідувати АТ «АЙБОКС БАНК». Таке рішення було прийняте через систематичне порушення вимог закону щодо фінансового моніторингу.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності