Тарифи, податки та держдопомога: що зміниться з 1 січня 2023-го

гроші

Мінімальна заробітна плата та розмір прожиткового мінімуму не зміняться

У 2023 році в Україні зростуть деякі тарифи та з’явиться новий податок. Розмір мінімальної зарплати та прожиткового мінімуму не зміниться.

LVIV.MEDIA розповідає про головні зміни, які відбудуться у 2023 році.

Тарифи на газ, електроенергію та воду

З 1 січня Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг, підвищила тарифи на електроенергію для непобутових споживачів. Йдеться про етапне збільшення тарифу протягом 2023 року. Відтак, тарифи становитимуть:

  • з 1 січня — до 380,28 грн/МВт·год;
  • з 1 квітня — до 430,25 грн/МВт·год;
  • з 1 липня — до 485,1 грн/МВт·год.

Тарифи для побутових споживачів залишаться без змін до 31 березня 2023 року та становитимуть 1,44 грн за кВт·год за споживання до 250 кВт·год та 1,68 грн за кВт·год — за споживання понад 250 кВт·год на місяць.

Тарифи на воду у 2023 році підвищуватимуть двічі. Мешканці Львова з 1 січня платитимуть 27,91 грн/м куб, а з 1 липня — 28,60 грн/ м куб.

Тариф на газ для населення теж залишаться фіксованими та становитиме 7,4 грн/ м куб. до 31 травня 2023 року. Втім, НКРЕКП розглядає можливість підвищення тарифів Оператора газотранспортної системи (ГТС).

Мінімальне податкове зобов’язання за пай

З 2023 року власникам або користувачам земельних ділянок треба буде починати сплачувати мінімальне податкове зобов’язання (МПЗ) за свій пай.

З введенням МПЗ власнику паю, що офіційно не переданий в оренду, доведеться сплачувати в середньому 1,5 тисячі гривень до бюджету громади, тобто за середньостатистичний пай потрібно буде заплатити близько 6 тисяч гривень.

Податки для валютних обмінників

У листопаді Верховна Рада України ухвалила закон, який зобов’язує валютні обмінники сплачувати авансовий внесок з податку на прибуток.

Нові зміни для валютних обмінників набудуть чинності від 1 січня 2023-го. Обмінний пункт повинен буде сплачувати щомісяця:

  • три мінімальні заробітні плати за кожен пункт обміну в населеному пункті, населення якого перевищує 50 тис. осіб;
  • одна мінімальна заробітна плата в населеному пункті, населення якого менше ніж 50 тис. осіб.

Українці зможуть обміняти лампи розжварювання на LED-лампи

З нового року кожен повнолітній громадянин України зможе безкоштовно отримати 5 світлодіодних ламп на заміну старих ламп розжарювання.

Програма реалізовуватиметься через «Укрпошту», а її механізм буде максимально спрощено. Людині, яка вирішить скористатися програмою, потрібно лише попередньо залишити заявку, прийти у відділення «Укрпошти» та обміняти 5 ламп старого зразка на 5 нових світлодіодних.

НБУ вилучатиме з обігу старі банкноти

З 1 січня 2023 року Національний банк вилучатиме з обігу з обігу паперові банкноти номіналами 5, 10, 20 та 100 гривень зразків 2003–2007 років. Замість них в обіг надійдуть оновлені банкноти та обігові монети, а саме: 

  • обігові монети номіналами 5 та 10 гривень зразка 2018 року;
  • банкноти номіналами 20 та 100 гривень нового покоління.

В Україні скасовують деякі компенсації за соціальні послуги з догляду

З 2023 року в Україні припинять виплачувати деякі компенсації за соціальні послуги з догляду. Зокрема, припинять виплачувати такі компенсації:

  • компенсаційна виплата непрацюючій працездатній особі, яка доглядає за особою з інвалідністю I групи, а також за особою, яка досягла 80-річного віку;
  • компенсація фізичним особам, які надають соціальні послуги.

Натомість Уряд передбачить компенсацію фізичним особам, які надають соціальні послуги з догляду на непрофесійній основі. Вона призначатиметься на 12 місяців і виплачуватиметься щомісячно. Фізична особа, яка надаватиме соціальні послуги, отримуватиме тільки одну компенсацію незалежно від кількості осіб, за якими вона доглядає.

В Україні автоматично не продовжуватимуть держдопомоги

З 1 січня 2023 року припинять виплати всіх видів державної допомоги, що продовжували автоматично на період воєнного стану.

Для того, щоб виплати продовжили, необхідно звернутися із заявою та комплектом документів до управління соціального захисту населення. Із собою слід мати оригінали паспортів громадян України, ідентифікаційних кодів, свідоцтв про народження дітей, трудових книжок.

Тарифи на поштові послуги

Поштовий оператор «Нова пошта» підвищує тарифи на доставку тарифів з 1 січня 2023 року. Тарифи підвищують, зважаючи на підняття цін на паливо для генераторів, які забезпечують роботу відділень під час відключення світла, а також закупівлю додаткового обладнання, що посилює зв’язок.

Нові тарифи з 1 січня 2023 року

Посилки між відділеннями та поштоматами по місту:

  • до 2 кг — 50 грн (замість 40 гривень);
  • до 10 кг — 80 грн (замість 60 гривень);
  • до 30 кг — 120 грн (замість 80 гривень).

Посилка між відділеннями та поштоматами по Україні:

  • до 2 кг — 70 грн (замість 60 гривень);
  • до 10 кг — 100 грн (замість 80 гривень);
  • до 30 кг — 140 грн (замість 120 гривень).

Тим часом «Укрпошта» знизить на 75% вартість доставки посилок у Польщу. З 1 січня посилка до 1 кг буде коштувати близько 240 гривень. Терміни доставки таких посилок — 7-14 днів. Відправити можна буде до майже будь-якого відділення Пошти Польської.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності