• Головна
  • Економіка
  • У Світовому банку підрахували, скільки потрібно на відбудову України

У Світовому банку підрахували, скільки потрібно на відбудову України

У Світовому банку підрахували, скільки потрібно на відбудову України

Гуманітарні наслідки російської війни проти України можуть бути катастрофічні

Повоєнна відбудова України коштуватиме близько 500-600 мільярдів євро, повідомила віцепрезидентка Світового банку Анна Б’єрде

Про це пише  «Die Presse».

«Раніше ми опублікували цифру, яка була розрахована спільно з Європейською комісією та українським урядом. Скільки потрібно грошей, щоб відбудувати Україну, а також привести її до європейських стандартів, наприклад у плані енергоефективності? Станом на початок червня це було близько 350 млрд євро», — заявила Б'єрде.

Вона додала, що зараз ця цифра значно збільшилася.

«Це точно зростання до 500-600 млрд євро», — йдеться у публікації.

За словами віцепрезидентки Світового банку, для відновлення України потрібен великий план на кшталт «плану Маршалла», і це має бути «поєднання державних і приватних грошей».

Коментуючи наслідки російських ракетних обстрілів для функціонування української промисловості, віцепрезидентка заявила, що «українці проводять чудову роботу, відновлюючи зруйноване». Однак, якщо так триватиме й надалі, незабаром Україна може стикнутися з браком запчастин.

«Тому ми працюємо з іншими партнерами над екстреною допомогою, щоб надати як обладнання, так і ліквідність для продовження ремонтних робіт», — констатувала вона.

Б’єрде розповіла, що до початку атак на цивільну інфраструктуру в Світовому банку прогнозували падіння ВВП України в 2022 році на 35%, однак тепер цей показник може бути більшим.

«Напевно, це буде ближче до 40%. Без інфраструктури немає економіки, а отже, немає податкових надходжень для Української держави. Це дуже тривожна ситуація», — зазначила віцепрезидентка СБ.

Вона також звернула увагу на катастрофічні гуманітарні наслідки російської війни проти України.

«До кінця 2022 року в Україні вісім мільйонів людей житимуть за межею бідності. Рівень бідності зросте із двох до 25%», — зазначила вона.

Нагадаємо, регіональний директор Світового банку у Східній Європі Аруп Банерджі оцінює зростання рівня бідності в Україні в десятикратному розмірі, а удари по критичній інфраструктурі тільки ускладнюють економічну ситуацію.

За його словами, двадцять п’ять відсотків населення житимуть у бідності до кінця року, порівняно з трохи більше ніж 2% до війни, а до кінця наступного року ця цифра може зрости до 55%.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності