На які товари у 2022 році зростали ціни

В Україні знову почала зростати ціна на соняшникову олію та продукти з неї

Цьогоріч на пришвидшення продовольчої інфляції вплинуло збільшення витрат, спричинене війною, дорогі енергоносії, ускладнена логістика та скорочення поголів’я.

Про це йдеться в інфляційному звіті НБУ.

Зокрема, найбільше у ціні зростали фрукти, переважно імпортні цитрусові та банани. Причиною цьому стала ускладнена логістика, подорожчання цих продуктів у світі та коригування офіційного курсу гривні у липні 2022 року.

Також цьогоріч високими темпами дорожчали овочі, зокрема через зменшення пропозицій з тимчасово окупованих територій та збільшення витрат бізнесу на виробництво і постачання.

С/г залишається ледь не єдиним сектором в економіці, для якого дія чинника "проблеми з логістикою" на цінові очікування посилилася. Це може пояснюватися надходженням нового врожаю за обмежених можливостей його зберігання та експорту, попри відкриття "зернового коридору"

йдеться в інфляційному звіті

Зокрема, в Україні знову почала зростати ціна на соняшникову олію та продукти з неї. Це позначилося й на здорожчанні кормів. Через скорочення поголів'я та підвищення цін на корм на українському ринку почали зростати ціни на м’ясо та яйця.

Окрім того, через вичерпання запасів та скорочення можливостей імпорту відчутно зросла ціна на крупи. Натомість у НБУ зазначають, що на сьогодні є позитивні очікування щодо врожаю вітчизняних круп, зокрема гречки. Своєю чергою це сприяло зниженню темпів зростання цін на них у вересні.

Нагадаємо, на Львівщині ціни на товари і споживчі послуги від початку року зросли на 21,1%. У вересні, порівняно із серпнем, ціни зросли на 1,7%. Найбільше за рік у ціні зросли фрукти — на 99,1% та овочі — на 44,7%.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності