Чому дорожчають яйця: у Мінагрополітики пояснили

Чому дорожчають яйця: у Мінагрополітики пояснили

Дефіциту продуктів в Україні не буде, а ціни на яйця незабаром вирівняються

Ціна за десяток яєць у магазинах зросла від 32 грн наприкінці серпня до 70 грн на початку жовтня. Найближчим часом ціни на яйця вирівняються.

Про це повідомив заступник міністра аграрної політики та продовольства України Маркіян Дмитрасевич.

Ситуація із здорожчанням яєць пов’язана, по-перше, зі знищенням птахофабрик (зокрема, у Чорнобаївці та в Донецькій і Луганській областях), по-друге, з нестачею несучих курей та скороченням виробництва яєць.

На українському ринку левова частка виробництв яєць припадає на двох гравців: «Авангард», який входить в агрохолдинг «Укрлендфармінг» Олега Бахматюка і представлений брендом «Квочка», та «Ясенсвіт», який є частиною групи компаній Ovostar Union та реалізує продукцію під однойменною маркою.

Внаслідок війни втрачено близько 20% промислового виробництва яєць.

Також на вартість яєць вплинуло те, що виробництво яєць у домогосподарствах традиційно падає, тому зі зменшенням пропозиції зростають ціни. Також на вартість повпливала логістика через збільшення вартості послуг транспортування.

Дефіциту продовольства в нас точно не буде. Ми аграрна країна і нетто-експортер аграрної продукції, тому наші внутрішні потреби ми точно задовільнимо повністю. На процеси ціноутворення продуктів впливатиме в першу чергу загальна інфляція, вартість енергоносіїв та логістики.

Маркіян Дмитрасевич Маркіян Дмитрасевич

Нагадаємо, в Україні ціни на споживчі товари та послуги у вересні порівняно із серпнем зросли на 1,9%, а з початку року — на 21,8%.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності