• Головна
  • Культура
  • У львівському Домі Франка відкрили виставку молодих художників “Спогади”

У львівському Домі Франка відкрили виставку молодих художників “Спогади”

Виставка студентів Академії мистецтв «Спогади» у Домі Франка

На виставці представили роботи митців з різних куточків України про дитинство, страх і любов

У Львівському музеї Івана Франка відкрилася нова виставка під назвою “Спогади”. Кураторами виставки стали студенти львівської Академії мистецтв, а авторами робіт — юні митці родом зі всієї України, зокрема з окупованих територій. Першокурсники вперше провели кураторську екскурсію виставкою та представили творчі роботи своїх колег.

Виставку “Спогади” у Домі Франка представили семеро кураторів — першокурсників Львівської академії мистецтв. Кожен з них відповідав за певну тему, яку окремо представили в різних залах: “Дитинство”, “Шлях”, “Страх”, “Любов”, “Укриття”, “Гараж” та “Не забути”. Такий досвід у студентів вперше, а тему виставки першокурсники обрали самостійно. “Наша виставка це певна трансформація теми спогадів: від тих, що є абсолютно зрозумілими для нас, адже всі ми маємо їх з дитинства, до спогадів не забутих. Можливо ми їх не пам’ятаємо, але всі вони десь у нас всередині сидять і ця виставка має на меті їх підійняти. В той час коли наш простір переповнений інформацією, нам варто згадувати ким ми є, чим ми дихали, де ми зростали і що саме нас формувало як особистостей,” — розповіла про мету виставки одна із кураторок, студентка першого курсу ЛНАМ, Катерина Претко.

На виставці представили 72 творчих роботи

Загалом тут можна побачити 72 творчі роботи: скульптуру, живопис, мультимедійна та інша творчість студентів мистецьких вишів з різних куточків України. Автор трьох скульптур, які представили на виставці, другокурсник Артур Кушнарьов, розповів LVIV.MEDIA, що його твори представили тематику “Дитинство”: “Сьогодні тут представлені мої три роботи: “90-ті”, “2000-ні” та “Сьогодення”. Ці твори по періодах розбивають спогади людини на чіткі десятиліття, з яких, хоча б два з них точно кожен переживав — від найяскравіших десятиліть до найбільш темних. Найбільше зусиль доклав до “2000-х”, адже це моє дитинство і воно найбільш яскраве. Це саме та робота, яка мені найбільше резонувала”.

Скульптор додав, що для митців надзвичайно важливо мати майданчик, де вони можуть представити свої роботи, зокрема для студентів, які тільки починають свій шлях: “Такі заходи важливі, аби обмінюватися досвідом, в першу чергу візуальним. Тобто кожен відвідувач може поспілкуватися з твором по-власному і митець може поспілкуватися з глядачем. Проте найголовніше для митця те, що його твір бачать і він важливий для когось”.

Подібну виставку вдалося організувати вже втретє завдяки співпраці з Благодійним фондом Козицького, розповіла керівниця студентського проєкту “Спогади” Христина Береговська: “Дуже важливою є така колаборація між навчальними закладами і благодійними фондами. Я представляю Благодійний фонд Козицького, який вже третій рік поспіль підтримує таку студентську, прогресивну ініціативу. Тут залучені студенти як із заходу України, так і з гарячих точок. Вони пробують далі жити і творити всупереч обставинам, а саме воєнному стану” .

Виставка “Спогади” триватиме у Домі Франка до 25 червня, а відвідати її можуть усі охочі.

Нагадаємо, нещодавно Фонд Козицького на благодійному аукціоні зібрав 4 млн грн на FPV дрони та медичне обладнання.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності