• Головна
  • Культура
  • У Шевченківському гаю вперше виставлять повну колекцію народних ікон Остапа Лозинського

У Шевченківському гаю вперше виставлять повну колекцію народних ікон Остапа Лозинського

Колаж lvivskansen.org

На виставці представлять понад сто народних ікон, які зібрав знаний львівський художник

У суботу, 06 січня в Музеї народної архітектури і побуту у Львові ім. Климентія Шептицького. відкриється виставка “Крихкіші за скло”. Це перша цілісна презентація народних ікон на склі з колекції Остапа Лозинського. Про відкриття виставки у четвер, 04 січня повідомили на сайті музею.

Подія присвячена другій річниці пам’яті за митцем. На виставці “Крихкіші за скло” можна буде вперше побачити всю колекцію давніх ікон на склі, серед них кілька з середини XIX століття. Це одна з найбільших збірок ікон на склі в традиціях покутської, гуцульської та буковинської ікони. Загалом дослідники налічують близько 500 таких творів українського мистецтва. З них більше сотні в колекції Лозинського.

Остап Лозинський збирав ікони протягом останніх десяти років свого життя. Основу колекції заклали його батьки — Тарас та Роксоляна Лозинські — відомі львівські цінителі та збирачі українського мистецтва. Їхня збірка налічувала сімнадцять ікон. Решту творів народного мистецтва Остап придбав у різний спосіб: в антикварних магазинах, на базарах та барахолках, у продавців старовини в інтернеті, а також у інших колекціонерів та їхніх нащадків.

Остап Лозинський власноруч реставрував народні ікони, адже, коли він починав поповнювати колекцію батьків, професійних реставраторів ікон на склі не було.

“Ікону на склі дуже легко знищити. Її малювали на тонесенькому склі, інколи товщиною в міліметр. Тому музейники знають, як з тим важко поводитись, яке воно крихке. Але історія така, що колекція є зібрана, ікони є, а людей, які це збирали — немає. Тобто люди — часто крихкіші за скло”, — розповів у коментарі LVIV.MEDIA куратор виставки Роман Зілінко.

Також на виставці буде змога побачити роботи на склі самого Остапа Лозинського та кілька творів його батька — Тараса Лозинського. Відкриття виставки відбудеться шостого січня о 15:00. Вхід — за квитком у Шевченківський гай.

Остап Лозинський — український художник, іконописець та колекціонер. Був головою Львівської міської громадської організації «Асоціація музеїв та галерей», викладачем, куратором всеукраїнських та міжнародних виставкових проєктів, засновником галереї сучасного сакрального мистецтва “Iconart”. Митець помер у Львові шостого січня 2022 року, не доживши трьох місяців до свого 39-річчя.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності