• Головна
  • Культура
  • Фонд Козицького влаштував у Львові благодійний ART GARAGE задля допомоги захисникам України (ВІДЕО)

Фонд Козицького влаштував у Львові благодійний ART GARAGE задля допомоги захисникам України (ВІДЕО)

Фонд Козицького влаштував у Львові благодійний ART GARAGE задля допомоги захисникам України (ВІДЕО)

Продавали унікальні твори митців, щоб придбати медобладнання у військовий госпіталь

Благодійний фонд Козицького влаштував черговий збір коштів для допомоги захисникам України.

Гостей на музичний ART GARAGE під назвою TEST запрошували прийти у повсякденному стилі одягу та в зручному закритому взутті. Адже локація геть не звична як для львівських шанувальників мистецтва. Дійство влаштували в будівлі, яку тільки-но зводять. У майбутньому за адресою вулиця Шота Руставелі, 7 працюватиме галерея, кажуть організатори події, представники Благодійного фонду Козицького. Це буде перший музей сучасного мистецтва у Львові (MOCA — Museum of Contemporary Art), що відповідатиме світовим вимогам і райдерам.

А цієї середи, 30 серпня, там влаштували свого роду «репетицію» перед великим відкриттям — тому й назвали подію «TEST».

Запрошеній публіці — лікарям, бізнесменам, працівникам IT сфери, військовим і, звісно, галеристам — представили твори і знаних класиків, і «новітніх» митців, які тільки-но вчаться. Загалом це доробки понад сорока художників, які творять по всій Україні: від Донбасу до Закарпаття.

Серед них такі відомі імена, як Любомир Медвідь, Іван Марчук, Петро Гулин, Юрко Кох, Ольга Погрібна-Кох, Сергій Резніченко. І що важливо, їхні ескізи можна було придбати за невеликі суми. До прикладу, начерк Медвідя — лише 400 доларів США. Зазвичай експонували, власне, ескізи, замальовки, скетчі, які ніколи до цього не продавалися.

Окрім того, на ART GARAGE презентували стартапи крафтового мистецтва — це 27 сучасних українських брендів. Зокрема, виробники як керамічних тарелів, так і жіночих стильних хустин.

«Чому ART GARAGE? — у всіх питання. Чому ми робимо це дійство в непристосованих культурних закладах — а на будові? Власне, артгараж придумав ще Леонардо да Вінчі в Італії, у XVI столітті. Він разом зі своїми одногрупниками тишком від професора Вероккіо продавали в стодолах і в кузнях свої ескізи, вироби з металу, фігурки з дерева… Минуло 500 років. Сьогодні ці рисунки спливають на поважних аукціонах «Sotheby’s» та «Christie’s» під іменами Франческо Боттічіні, Лоренцо ді Креді, Леонардо да Вінчі… Оскільки у Львові важко було знайти стодолу чи кузню  — ми вирішили зробити це на будівництві. І показати таку кухню-кулінарію художників.  Це підготовчі матеріали, які в принципі ніколи не продаються», — розповіла LVIV.MEDIA кураторка події, артдиректорка Благодійного фонду Козицького Христина Береговська.

Виставку супроводжували виступи знаних українських виконавців: гурту «KOZAK SYSTEM» та співака «SHUMEI». До слова, вокаліст «KOZAK SYSTEM» Іван Леньо розповів, що гонорарів у організаторів не просили — а натомість домовилися з фондом Козицького, що той передасть військовим квадрокоптер Mavic 3.

«Це промоція українського мистецтва, яким ми хочемо зацікавлювати світ. Щоб світ бачив не лише нашу силу і відвагу військових, а й нашу душу. Це мистецтво під час війни. Бо воно, власне, відображає життя, біль, нашу радість і любов. Це перша виставка. Я сподіваюся, що це приміщення перетвориться в сучасну артгалерею. Я б назвав її ZAG: Zenyk Art Galery. Бо в мене і батько Зеник, і син Зеник. В цьому велика суть: це про теперішнє і майбутнє, про те, що традиції мають передаватися», — поділився емоціями на дійстві начальник Львівської обласної військової адміністрації Максим Козицький.

Загалом за зібрані з продажу мистецьких творів кошти мають придбати медобладнання для військового госпіталю у Києві. Фонд Козицького вже купував устаткування для трьох клінік України, зокрема і для київського шпиталю. А Іван Леньо повезе на передову не один дрон — а три. Адже фонд вирішив потроїти допомогу нашим бійцям.

Культура

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності