Екоактивісти зіпсували воскову скульптуру Чарльза ІІІ

Екоактивісти зіпсували воскову скульптуру Чарльза ІІІ

Представники руху Just Stop Oil знову нищать музейні експонати. Так вони намагаються привернути до себе увагу.  

Цього разу постраждав знаменитий британський Музей Мадам Тюссо, де були виставлені воскові скульптури британської королівської родини.

Пара активістів зайшла до зали під виглядом звичайних відвідувачів. Згодом вони зняли верхній одяг, продемонструвавши футболки із гаслом Just Stop Oil.

У руках активістів був шоколадний торт, яким вони вимастили голову воскової скульптури короля Чарльза III.

Відео вони виклали у соцмережах організації.

Just Stop Oil виступають проти рішення уряду про видачу ліцензій на розробку нових нафтових та газових родовищ.

Нагадаємо, нещодавно учасники цього ж руху вилили томатний суп на картину Вінсента ван Гога «Соняшники» у Національній галереї в Лондоні, після чого приклеїли руки до стіни під полотном.

Працівники галереї повідомили, що сама картина не постраждала, адже була під захисним склом. Натоміть дещо пошкоджена рама картини.

«Офіцери-спеціалісти відклеїли їх [дівчат], і вони були взяті під варту до центральної лондонської поліцейської дільниці», — повідомила представниця Скотланд-Ярду, сказавши, що дівчат заарештували за кримінальну шкоду та посягання на майно з обтяжливими обставинами.

Після арешту Пламмер заявила місцевим ЗМІ: «Чи мистецтво коштує більше за життя? Більше, ніж їжа? Більше, ніж справедливість?». Вона сказала, що суп обрали для цієї акції, тому що британці навіть не зможуть розігріти їжу цієї зими, адже країна переживає кризу.

«Криза вартості життя спричинена викопним паливом. Повсякденне життя стало недоступним для мільйонів холодних і голодних сімей — вони не можуть дозволити собі навіть розігріти банку супу. Тим часом врожаї падають, а люди гинуть під час сильних мусонів, масштабних лісових пожеж і нескінченних посух, спричинених погіршенням клімату», — сказала Пламмер.

Додамо, що 23 жовтня представники організації Letzte Generation також вирішили привернути увагу таким способом. Пара молодих людей облила картину Клода Моне із серії «Копиці» у палаці Барберіні.

Потім вони також приклеїли себе до стіни і вигукнули: «Люди голодують, люди замерзають, люди вмирають. Ми живемо в кліматичній катастрофі, а все, чого ви боїтеся, — це томатний суп чи пюре на картині».

Додамо, що наприкінці серпня 2021 року семеро активістів «Останнього покоління» оголосили голодування, вимагаючи зустрічі з кандидатами в канцлери Німеччини. Акція тривала 27 днів.

Наприкінці осені 2021 року тоді ще кандидат у канцлери Олаф Шольц зустрівся з активістами та обговорив з ними глобальне потепління та кліматичну політику.

Як повідомляється на сайті «Останнього покоління», їхній основний спонсор — фонд Climate Emergency Fund.

Він також вважається головним спонсором активістів Just Stop Oil, які облили фарбою картину Ван Гога в Лондоні.

Засновниця фонду Айлін Гетті — онука американського нафтового магната Жана-Пола Гетті.

Останнім місяцями кліматичні активісти по всьому світу неодноразово приклеювали себе до рам або захисного акрилового скла відомих картин.

У серпні двоє активістів приклеїлися до твору Лукаса Кранаха Старшого в Берлінській картинній галереї та до всесвітньовідомої «Сікстинської мадонни» Рафаеля в Дрездені. Крім того, подібні акції відбулися у Флоренції та Лондоні.

Нагадаємо, шматочок фруктового торта з весілля короля Чарльза та принцеси Діани виставили на аукціон через 41 рік їх весілля. Десерт зберіг Найджел Рікеттс, який був присутній на королівському весіллі та прийомі 29 липня 1981 року.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності