• Головна
  • Культура
  • Заштукатурили унікальний напис: на Закарпатті зіпсували знак географічного центру Європи

Заштукатурили унікальний напис: на Закарпатті зіпсували знак географічного центру Європи

Заштукатурили унікальний напис: на Закарпатті зіпсували знак географічного центру Європи

У селі Ділове, що у Рахівському районі Закарпатської області, під час відновлення знаку географічного центру Європи зникли золоті літери латиною. Виявилося, що напис випадково затерли штукатуркою.  

Про це повідомила журналістка Тетяна Когутич у Facebook.

Напис у перекладі з латини означає: «Це постійне, точне вічне місце, визначене спеціальним апаратом, виготовленим в Австро-Угорщині, в Європейській системі широт і довгот. 1887».

«Очевидно, виконавці робіт не знають латини то й вирішили: а нашто воно там, кіть нико прочитати не годен», пожартувала Тетяна Когутич.

Згодом до неї зателефонував художник та повідомив, що міськрада запропонувала йому відновити напис. Але він відмовився це робити, адже його доведеться не поновити, а відновити, оскільки попередній просто заштукатурили.

«Спочатку треба відновити старий австро-угорський напис латиною, заштукатурений сучасниками. Тому все ж чекаємо тепер реакцію КБЗ та Рахівської міськради але все ж віримо, що таки відновлять», зазначила журналістка.

Водночас голова Закарпатської ОВА Віктор Микита вже відреагував на цей інцидент. Він заявив, що напис спробують відновити.

«Стосовно “покращення” знаку географічного центру Європи в Діловому, на якому зафарбували історичний напис, виконаний золотими літерами латиною. Коментувати доцільність та правомірність таких дій навіть не буду. Підрозділ ОВА, котрий відповідає за охорону культурної спадщини, вже займається цим питанням. Самоврядування, в зоні відповідальності якої перебуває ця пам’ятка, вже планує заходи з відновлення», повідомив голова Закарпатської ОВА.

Довідково:

У 1885–1887 роках географи з Імператорсько-Королівського військово-географічного інституту у Відні (Австро-Угорщина) виконували геодезичні дослідження на території сучасної Закарпатської області (Україна) для запланованого будівництва залізниці між Раховом і Сиготом. Після ретельного вивчення місцевості вони встановили біля села Ділове двометровий кам'яний знак з координатами 47°57′ пн. ш. 24°11′ сх. д. і написом: Locus Perennis Delicentissime cum libella librationes quae est in Austria et Hungaria confectacum mensura gradum meridionalum et paralleloumierum Europeum. МD CCC LXXXVII.

Читайте також:

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності