• Головна
  • Бізнес
  • Q/A
  • Криптовалюта, блокчейн, біткоїн, токен та майнінг: що це та як працює

Криптовалюта, блокчейн, біткоїн, токен та майнінг: що це та як працює

Криптовалюта, блокчейн, біткоїн, токен та майнінг: що це та як працює

Пояснюємо, з чого почати та на що звернути увагу

Уже не перший рік такі терміни як "криптовалюта", "біткоїн", "майнінг" поширені в інформаційному просторі. Що вони означають загалом, відомо багатьом, а от як вони працюють — знають одиниці.

Lviv.Media спільно з експертом пояснює, що таке криптовалюта, як вона працює та чому стає такою популярною.

Криптовалюта — це цифрова валюта, для якої не потрібні банки, адже гроші переходять від покупця до продавця напряму. Ця система є децентралізованою, а емісія (випуск нових грошей) та облік виконуються автоматично без можливості внутрішнього або зовнішнього адміністрування.

Криптовалюта працює за технологією блокчейну. Блокчейн — це "ланцюжок блоків" (англ.) транзакцій у певному реєстрі. Записи кожного блоку цього ланцюжка є зашифрованими, а найменша зміна одного блоку змінює весь ланцюжок.

Ці дані зберігаються на мільйонах комп'ютерів одночасно. Відповідно, підмінити записи у блоках на усіх цих комп'ютерах практично неможливо. Усі транзакції доступні кожному у незашифрованому вигляді, тобто видно, хто, кому і скільки відправив. Але самих власників гаманців та їхній вміст ідентифікувати неможливо. Хіба власники самі цього захочуть.

Технологія робить систему надійною і анонімною. Вона є децентралізованою, адже нею керують самі користувачі.

Архітектуру блокчейну дав біткоїн (Bitcoin) — найстарша і найпоширеніша криптовалюта. Друга за поширеністю криптовалюта зараз — ефіріум (Ethereum), або ж просто Ефір. Взагалі криптовалют є багато, відомих і активних — близько 30.

Токен — цифрова одиниця, яка стосується усіх криптовалют. Може бути і еквівалентом акцій якихось компаній. Простіше кажучи, синонім до слова купюра, коли говоримо про матеріальні гроші.Майнінг — опрацювання криптовалют особливою математичною формулою, обчислення блоків та формування записів у блокчейні. Зараз на генерацію цифрової монети потрібні значні ресурси. Майнінгові ферми, які, як правило, складаються з каскадів відеокарт, споживають багато електроенергії.

З кожним днем вигода майнінгу зменшується, адже електроенергія дорожчає, а робота дешевшає.

Правовий статус

Економічний експерт Віктор Гальчинський каже, що правової бази щодо криптовалюти поки немає у всьому світі. Першою та поки єдиною державою, яка визнала одну з криптовалют — біткоїн — легальним платіжним засобом, є Сальвадор.

Поки усі біржеві платформи не мають правового статусу і в Україні. Тобто, якщо з біржею трапляються якісь проблеми, то в рамках українського законодавства ви не зможете заявити ніяких претензій, бо ці суб'єкти не зареєстровані на території України. Наша правова база наразі не визначає поняття криптовалют. Це нематеріальний актив.

"Якісь законопроєкти про це вже були, але поки що вони не є в топ-пріоритеті до розгляду. Але, рано чи пізно, це питання врегулюється. Можливо, за років 5. Звичайно, краще іти назустріч технологіям, ніж боротися з ними. Правила гри потрібно прописати, аби у нас могли реєструватися біржі і легітимно працювати з криптовалютою", — пояснює Віктор Гальчинський.

Як і в кожній демократичній країні, у нас діє принцип: "дозволено все, що не заборонено законом". Немає прямої заборони на інвестування, володіння криптовалютою та операції з нею, і навіть на майнінг.

"У нас якщо часом і ловлять майнерів, то не за те, що вони видобувають криптовалюту, а за те, що вони наприклад нелегально користуються ресурсами, тобто електроенергією, приміщенням тощо. Були випадки, коли використовували техніку державної власності, майнили на території та в приміщеннях держпідприємств", — зазначає експерт.

Можуть покарати і авторів вірусів, які заражають пристрої інших користувачів, аби потім видобувати криптовалюту за рахунок чужих потужностей.

Як почати інвестувати в криптовалюту

Фахівець попереджає: криптовалютний ринок — дуже ризикований. Тому інвестувати треба ту суму, яку ви готові просто загубити, щоб потім не шкодувати. Якогось мінімального стартового капіталу немає. Це може бути хоч 50 доларів.

Далі треба завести власний криптогаманець чи зареєструватися на якійсь криптобіржі. Формат криптобірж, як правило, це вебсайти та мобільні додатки. Операції на біржах практично не відрізняються від операцій звичайних платіжних систем. Тобто вводити і виводити кошти можна за допомогою звичайної карти.

Але варто звертати увагу, як довго біржа працює на ринку, яку репутацію та відгуки вона має. Особливо, що стосується виводу коштів. Вивід коштів залежить від можливостей біржі. Найбільші мають можливості переказу на рахунки в іноземній валюті та прямого переказу на банківські картки. Для цього потрібно знайти кнопку "Вивести кошти", задати суму, ввести реквізити своєї картки та чекати зарахування.

Не менш важливо подумати, як безпечно зберігати свої активи. Зберігати їх можна як на фізичних носіях типу флешки чи жорсткого диску, так і на хмарних технологіях. Чим більше копій, тим краще.

"Є випадки, коли першопрохідці біткоїнів втрачали свої паролі до гаманців чи комп'ютери, на яких вони містилися, і таким чином втрачали величезні суми", — каже експерт.

Нагадаємо, наприкінці січня біткоїн досяг найнижчої ціни за останніх пів року, опустившись на 7%. Нараз ціна одного Біткоїна — 36 735,50 доларів США.

Q/A

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності